Euroopa Parlamendi asepresident: Pekingi olümpiamänge tuleks täielikult boikoteerida

Karl-Joosep Küngas
Copy
Pekingi olümpiamängud
Pekingi olümpiamängud Foto: Andy Wong/AP

Olümpiamängude kohal hõljub järjest rohkem murepilvi. Kui algselt kinnitasid mitmed riigid, et kavatsevad Pekingi mängudele diplomaatilise boikoti korraldada, siis nüüd on Euroopa Parlamendil veelgi karmim soov.

Ameerika Ühendriigid kinnitasid esmaspäeval, et kuulutavad Pekingi taliolümpiale diplomaatilise boikoti. Hiina teatas, et USA plaanid olümpiamänge läbi kukutada ei lähe läbi. Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) andis oma avalduses mõista, et neil kukkus kivi südamelt, sest kuigi poliitika on tunginud sporti, siis ei pea sportlased seepärast kannatama.

Nüüd otsustas Euroopa Parlamendi asepresident Nicola Beer kaaluda Euroopa riikidel Pekingi olümpiamängude täielikku boikoteerimist. «Euroopa Liit ei peaks olema USA vari ning nendega ainult ühiseid otsuseid tegema. Peaksime tugevalt seisma inimõiguste eest ja seetõttu näitama enda meelsust Pekingi olümpiamängude boikoteerimisega,» lausus Beer, kelle sõnul poleks pidanud Hiina üldse saama õigust taliolümpiamänge korraldada.

«Ei USA ega Euroopa Liit ei tohi lihtsalt vaikides Pekingi olümpiamänge vaadata. See on propaganda, millega püütakse varjata erinevaid tõsiseid inimõiguste rikkumisi,» jätkas Beer, kelle sõnul on diplomaatiline boikott vähim, mida lääneriigid võivad hetkel teha.

Kui esmaspäeval andis USA teada, et kavatseb Pekingi mänge diplomaatiliselt boikoteerida, siis sarnase sammu tegi täna ka Austraaalia. Olümpiamängud peaksid Pekingis algama 4. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles