Mõttekaaslased kogunevad: juba teine riik liitus Pekingi taliolümpia diplomaatilise boikotiga

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Pekingi taliolümpia. Pilt on illustreeriv.
Pekingi taliolümpia. Pilt on illustreeriv. Foto: Aly Song

Austraalia andis teada, et kavatseb järgida Ameerika Ühendriikide eeskuju ning boikoteerida diplomaatiliselt Pekingi taliolümpiamänge.

Austraalia peaminister Scott Morrison põhjendas otsust kahe riigi vaheliste jahedate suhetega, näiteks pole Hiina valitsus vastanud mitmetele nendepoolsetele järelpärimistele, mis on tehtud seoses Xinjiangi provintsi läänepiirkonnas toimuvate inimõiguste rikkumistega. 

Hiina on kõikvõimalikud inimõiguste rikkumised ümber lükanud ning väidab, et süüdistused on fabritseeritud. Nende välisministeeriumi kõneisik Wang Wenbin teatas, et austraallased tegelevad «poliitilise poosetamisega» ning tegelikult ei huvita kedagi, kas nad tulevad olümpiale või mitte. 

Esimesena otsustas Pekingi talimänge diplomaatiliselt boikoteerida USA, kes tõi põhjenduseks uiguuride vastu toimuva genotsiidi ning teised inimõigustevastased kuriteod. «USA sportlastel on meie täielik toetus. Elame neile 100 protsenti kaasa, kuid teeme seda kodust,» lausus Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki.

Hiina ei ole ametlikult veel USA boikotile vastanud, kuid nad on ähvardanud lagedale tulla karmide vastumeetmetega. Samamoodi lubatakse käituda ka Austraaliaga.

Küll pole välistatud see, et USA ja Austraaliaga liitub rohkemgi riike. Näiteks Euroopa Parlamendi asepresident Nicola Beer on soovitanud riikidel kaaluda koguni Pekingi talimängude täielikku boikoteerimist. 

Pekingi olümpiamängud toimuvad järgmise aasta 4.–20. veebruarini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles