Kolm riiki on kuulutanud Pekingi olümpiale diplomaatilise boikoti. Hiinlaste vastus: kedagi ei huvita

Christopher Krutto
Copy
A staff member stands guard near a safety lantern carrying the Olympic flame of the Beijing 2022 Winter Olympics that is displayed inside the Olympic Tower, in Beijing, China December 10, 2021. REUTERS/Tingshu Wang
A staff member stands guard near a safety lantern carrying the Olympic flame of the Beijing 2022 Winter Olympics that is displayed inside the Olympic Tower, in Beijing, China December 10, 2021. REUTERS/Tingshu Wang Foto: Tingshu Wang

Järgmise aasta veebruaris peetavate Pekingi taliolümpiamängude eel on nii USA, Suurbritannia kui Austraalia juba andnud teada, et on kuulutanud suurvõistlusele diplomaatilise boikoti ehk ühtegi nende riikide ametnikku või kõrget juhti sinna ei lähe.

Need kolm riiki on kuulutanud välja diplomaatilise boikoti, sest Hiinas on suuri probleeme inimõiguste järgimisega. Samas ei soovita sportlastelt röövida võimalust võistelda olümpiamängudel.

«Ma ei arva, et sportlik boikott oleks mõistlik lahendus. Siis jääbki järele ainult valitsuse poliitika,» põhjendas Reutersile otsust Briti peaminister Boris Johnson. Austraalia peaminister Scott Morrison põhjendas otsust sellega, et Hiina keeldub rääkimast inimõiguste rikkumistest.

Hiinlaste endi sõnul on austraallaste süüdistused välja mõeldud ja nemad pole midagi valesti teinud. «Kedagi ei huvita, kas nad tulevad või ei,» sõnas Hiina välisministeeriumi kõneisik Wang Wenbin, kelle sõnul tegelevad Austraalia poliitikud poliitilise poseerimisega.

Väidetavalt kaalub võistluse diplomaatilist boikoteerimist ka Jaapan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles