VIDEOD ⟩ Üheksa tuntud eestlast, üheksa olümpiamälestust: kes juubeldas Nõukogude Liidu kaotuse üle, kes nägi lõunakeskuses legendi

Postimees Sport
Copy
Iluuisutaja Jevgeni Pljuštšenko mängib ühe tuntud eestlase olümpiamälestuses keskset rolli.
Iluuisutaja Jevgeni Pljuštšenko mängib ühe tuntud eestlase olümpiamälestuses keskset rolli. Foto: Stanislav Krasilnikov/TASS/Scanpix

4. veebruaril antakse avalöök Pekingi olümpiale. 24. korda toimuvate talimängude ajalugu toob paljudele eestlastele erinevaid mälestusi – kes meenutab mõnda suurt tulemust, kes neid tabanud emotsioone. Kogusime kokku üheksa tuntud eestlast ja palusime neil rääkida oma meenutus taliolümpiast.

Indrek Vaheoja – raadiohääl

1984. aastal Bosnia ja Hertsegoviinas Sarajevos toimunud olümpiamängudelt jäid Vaheojale eredalt meelde üks tegelane ja kaks sportlast: julge maskott Vucko ning suusahüppajad Jens Weißflog ja Matti Nykänen. 

Andrei Zevakin – juutuuber ja muusik

Venekeelsest perest pärit Zevakin meenutas, et neile meeldis vaadata jäähokit ja iluuisutamist. 2010. aastal Vancouveris elati kaasa iluuisulegendile Jevgeni Plujštšenkole ning küll oli Zevakini ja tema ema imestus suur, kui mõni aeg hiljem nägid nad venelast uisutamas lõunakeskuses!

Marko Kaljuveer – teleprodutsent

11 olümpial käinud telemees oli mõistagi kohal ka siis, kui Kristina Šmigun-Vähi võitis 16 aastat tagasi Torinos oma esimese olümpiakulla. Ülekanne lõppes ning Kaljuveer tegi murdmaasuusatajaga intervjuu, aga siis läks midagi valesti...

Toomas Kirss – režissöör

Kui Kirss oli aastakümneid tagasi olnud Eesti Televisioonis umbes kuu aega tööl olnud, käis ta Nõmmel Glehni lossis ühel peol, misjärel liikus osa seltskonnas Pärnu maanteele ühte korterisse. Selgus, et peoperenaise abikaasa oli Eesti olümpiavõitja!

Marilyn Kerro – selgeltnägija

Kerro kasuisa tegeles omal ajal murdmaasuusatamisega ning võinuks pääseda ka koondisse, kuid see jäi isiklikel põhjustel soiku. See aga ei takistanud tal elamast kaasa neile, kes ei andnud alla ja suusatasid edasi.

Ott Kiivikas – kulturist

Jõumehe mälestus pärineb 1988. aasta Calgary mängudest, kus kahevõistleja Allar Levandi võitis pronksi. «Kes oleks tol ajal osanud mõelda, et sporditee on meid hiljem kokku viinud,» sõnas Kiivikas.

Ain Mäeots – lavastaja

Ka Mäeotsa mälestus pärineb Calgary mängudest ja Levandi võistlusest. Selles mängib rolli ka muusik Tõnis Mägi, kelle salongi klaverikontserdi ajal Levandi medali nimel võitles.

Peeter Oja – näitleja

1980. aasta talvel teenis armastatud naljamees aega nõukogude armees. Lake Placidi olümpia hokiturniiri finaalis kohtusid noored ameeriklased ja vaat et võitmatuks peetud Nõukogude Liidu koondis. Jänkid võitsid ja kuigi Oja süda hüppas rõõmust, ei saanud ta seda mõistagi välja näidata.

Aleksei Turovski – zooloog

«Kindel mälestus: Andrus Veerpalu ja Kristina Šmigun-Vähi. Võimsad ja minu arust väga ausad, olen selles veendunud, sportlased,» alustas Turovski. Ta lisas, et tema arvates peaks olümpial võistlema dopinguklass, kus saaksid hiilata biokeemikud ja farmatseudid, kes teevad kõige parema dopingu, mis ei ohusta tervist ja toovad häid tulemusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles