Norra suusaekspert: alaliit peaks nakatunutele kiiresti ütlema, et nende olümpiast ei saa asja

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Heidi Wengi väljavaated ei paista eriti head.
Heidi Wengi väljavaated ei paista eriti head. Foto: ANDREA SOLERO/EPA/Scanpix

Norra suusakoondist tabas veidi rohkem kui nädal enne Pekingi taliolümpiat suur tagasilöök: positiivse koroonaproovi andis kaks sportlast, Anne Kalvå ja Heidi Weng. Neist viimane võitleks Hiinas kindlasti medalite eest. 

Viirusega nakatunud peavad armutut võitlust ajaga, kuid ilmselt tuleb selles lahingus alla vanduda. Isegi kui nad jõuaks õigel ajal Pekingisse, siis võistlusteks valmistumine on juba lörris. Vähemalt nii usuvad mitmed spetsialistid, näiteks suusaekspert Fredrik Aukland. 

«Paradoksaalsel kombel on Norral vaid neli murdmaakohta, neli naistel ja neli meestel. Pekingis eduka esinemise alused on kõrguste- ja ajavahega kohanemine. Kui tahad seal tulemust teha, peavad need asjad paigas olema,» arutles Aukland VG veergudel. 

«Kui Hiina soovitakse saata kedagi teist peale nende kahe [Kalvå ja Wengi], siis tuleb seda kohe teha. Alaliit peaks nakatunud sportlasi kiiresti teavitama, et nende olümpiast ei saa asja. Otsusega ootamisega kaasneb suur risk. Ja nagu aru saan, siis viirusest taastumine ei kulge samuti eriti kiiresti.»

Üldiselt kardab Aukland, et tänavusest olümpiast võib kujuneda paroodia. Osati Hiina poliitiliste vaadete tõttu, teisalt ilmselt viiruse tõttu hõrenevate rivide pärast. 

Temaga nõustus endine tippsuusataja, Andrus Veerpalu ja Jaak Mae kibe konkurent Frode Estil. «Äärmiselt halb, et fookus on hoopis muudel asjadel, kui peaks. Sportlased ootavad olümpiat neli aastat, aga nüüd on asjad sassis,» märkis kahekordne olümpiavõitja, kes peab samuti Wengi ja Kalvå võimalusi pehmelt öeldes halvaks. 

Norra murdmaakoondis pidanuks Pekingisse lendama täna, kuid reis lükati 31. jaanuarile. Viimane võimalus avaneks Hiina poole teele asuda 4. veebruaril, mil raudlindu astub kurlingukoondis. Aga suusavahetusega sõit toimub juba päev hiljem, neljapäeval...

Nakatunud sportlased pole aga lootust kaotanud. Weng paneb kokku kriisiplaani, mille üks võtmesõnu on eralennuk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles