JÄRELVAADATAV JA BLOGI ⟩ Sildaru võitis kvalifikatsiooni, valitsev olümpiavõitja edasi ei pääsenud (8)

Postimees Sport
Copy

Pekingi olümpia freestyle-suusatamise naiste pargisõidu kvalifikatsioonis noppis esikoha Kelly Sildaru, kes edestas napilt norralannat Johanne Killit.

 Esikolmiku parimad sõidud:

Enne kvalifikatsiooni:

Olümpiamängude debüütvõistlusel pidi Kelly Sildaru leppima Big Airi 17. kohaga. Pargisõidule läheb ta vastu aga ühe suursoosikuna. 19-aastane eestlanna pole karjääri jooksul kaotanud veel ühtegi pargisõidu võistlust, kus ta osalenud on.

Samas on konkurents tihe. Kuldmedalile mõtleb kindlasti Big Airis olümpiavõitjaks kroonitud Eileen Gu, kes on ala valitsev maailmameister ning 2021. aasta X-mängude võitja. Viimati olid Sildaru ja Gu pargisõidus vastamisi jaanuaris toimunud Mammoth Mountaini MK-etapil, kus Sildaru teenis napi 2,75-punktilise võidu.

Medalist mõtleb ka Tess Ledeux, kes oli Big Airis kuni viimase katseni kinni kuldmedalis, ent pidi leppima hõbedaga. X-mängudel tuli 20-aastane prantslanna tänavu kuldmedalile. Oma sõna on öelda šveitslannal Mathilde Gremaud’l, kes oli neli aastat tagasi Pyeongchangis hõbedal.

Pargisõidu rada koosneb kolmest reilisektsioonist ja kolmest hüppest. Iga takistus annab maksimaalselt 10 punkti ehk käsipuudesektsioon 30 ja hüpped 30 punkti. Ülejäänud 40 punkti on võimalik saada sõidu üldmulje eest.

«Kui maandumisel eksid või oled ebakindel, siis üldmulje punktid kohe kukuvad. Meile räägitakse veel üle, mida kohtunikud täpselt hindavad. Süsteem peaks olema sama nagu MK-etappidel,» selgitas Sildaru treener Ustav.

Olümpiaraja esimene hüpe on pooleldi kaardus, teises hüppesektsioonis on võimalik valida kaardus ja traditsioonilise hüppe vahel ning viimane on samuti tuttav Big Airi hüpe. Kõik hüpped on Zhangjiakous piisavalt suured, mis tähendab, et sportlased saavad teha oma maksimaalse soorituse.

Hüpete variatiivsus võiks mängida Sildaru kasuks, sest traditsioonilistel hüpetel jääb ta teistele medalisoosikutele veidi alla. «See ei anna meile eelist, aga meil on niimoodi lihtsam paremate hüppajate vastu saada. Meil on valikut rohkem,» selgitas Ustav.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles