Persona non grata’ks kuulutatud Veerpalu konkurent elab teisel pool maakera rasket elu (12)

Postimees Sport
Copy
Johann Mühlegg Salt Lake City olümpial.
Johann Mühlegg Salt Lake City olümpial. Foto: Jarek Jõepera/Scanpix

Tänavu möödub Salt Lake City taliolümpiamängudel lahti rullunud dopinguskandaalist 20 aastat. Hispaaniat esindanud sakslane Johann Mühlegg võitis algselt kolm kulda, kuid juba olümpia ajal andis positiivse dopinguproovi ning aastaid hiljem võeti temalt ära kõik medalid. Nüüd on ta Brasiilias alustanud uut elu ning Saksamaal persona non grata’ks kuulutatud.

Mühlegg võeti Salt Lake’i mängudel vahele darbepoetiiniga, mis sarnaneb veredopinguaine EPO-ga, kuid on sellest kümme korda tõhusam. Mühleggi vastu algas pärast vahelejäämist tõeline nõiajaht. Tema ema pidi vahetama perekonnanime, Mühlegg ise andis välja raamatu «Üks kõigi vastu», ja siis lihtsalt kadus avalikkuse eest.

Salt Lake Citys Fischeri poolt korraldatud õhtusöök. Fotol Lembitu Kuuse (vasakul) ja Johann Mühlegg.
Salt Lake Citys Fischeri poolt korraldatud õhtusöök. Fotol Lembitu Kuuse (vasakul) ja Johann Mühlegg. Foto: Jarek Jõepera/Scanpix

81-aastane ema Magdalena Eiband rääkis nüüd Saksamaa ajalehele Bild, et poeg elab juba 17 aastat Brasiilias ning on seal alustanud uut elu. Ta on loonud väikese ehitusfirma, kus töötab 15 meest.

«Pooled neist ei oska lugeda, kellelgi pole juhiluba. Johann teeb peaaegu kõike üksinda. Ta on oma töölisi ise koolitanud ja elab rasket elu, aga näeb ka kõvasti vaeva. Töömehed armastavad teda ja saavad leiva lauale,» avaldas ema.

Bildi andmetel on Mühlegg Brasiilias ka abielus ning tal on 9-aastane tütar. Ta pole oma kodumaad külastanud kaheksa aastat.

1999. aasta Tartu maratoni võitja Mühlegg jõudis viimati meediasse 2014. aastal, mil Brasiilias peetud jalgpalli MMil kohtasid teda juhuslikult Rootsi ajakirjanikud. Ka siis räägiti tema tegutsemisest ehitusvaldkonnas ja lisati, et naabrid ja kolleegid ei tea tema kurikuulsast spordikarjäärist midagi.

Meeste 50 km klassikasõidu auhinnatseremoonia. Esialgu võitis Johann Mühlegg, teine oli venelane Mihhail Ivanov ja kolmas Andrus Veerpalu. Hiljem tõusis kullale Ivanov ja hõbedale Veerpalu.
Meeste 50 km klassikasõidu auhinnatseremoonia. Esialgu võitis Johann Mühlegg, teine oli venelane Mihhail Ivanov ja kolmas Andrus Veerpalu. Hiljem tõusis kullale Ivanov ja hõbedale Veerpalu. Foto: Jarek Jõepera/Scanpix
Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles