PM PEKINGIS Suusakoondise peatreener: praegu tulevad kõik tiimid veidi tumedast alast

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Jaanus Teppan.
Jaanus Teppan. Foto: Tairo Lutter

Kui suurem osa meie murdmaasuusatajatest käis Eesti ajakirjanike puremishamba alt läbi eile, siis peatreeneri Jaanus Teppani võtsid kirjatsurad ette täna.   

Kuigi kogenud juhendaja ütles ise esimese asjana ajakirjanike ette astudes, et ta on optimistlik, polnud tema näost, vastustest ning kehakeelest võimalik liiga palju välja lugeda ning kokkuvõtvalt võib Teppani jutu kokku võtta tõdemusega: tühja sellest jutust, rajal näeme, mis tegelikult saama hakkab. 

«Praegu tulevad kõik tiimid veidi tumedast alast, kuna kolm nädalat pole ühelgi tiimil võistlusi toimunud. Kui esimesed võistlused ja stardid toimuvad, siis eks ole näha ja saame pildi ette,» sõnas 59-aastane juhendaja.

Ettevalmistus olümpiaks on praeguseks juba tehtud ning praegu on Teppani sõnul kõige tähtsam lihtsalt terve püsida. Või nagu doktor Mihkel Mardna ütles, negatiivne, sest praegu kuulutatakse pealtnäha terved inimesed samuti analüütilise näidu tõttu tõbisteks. «Kui kõik püsivad terved, siis selle tulemuse teevad ikka ära, milleks nad on valmis,» andis juhendaja suusahuvilistele mõttekohti pureda. 

Suusatajad teevad oma avastardi nädalavahetusel, kui kavas on suusavahetusega sõidud: naiste 15 km laupäeval, meeste 30 km pühapäeval. Olümpia eel on suusatamise kohta palju kõneainet pakkunud aga Zhangjiakous valitsevad tingimused. 

Kuna peatreeneri poeg Vahur töötas vahemikus 2018–2021 Hiina suusakoondise juures, on eestlastel siinsetest oludest juba ammu teoreetiline teadmine olemas, kuid milliseks on reaalsus kujunenud?  

«Ütleks, et Vahur maalis meile veel süngema pildi, praegu ju päike paistab,» jätkas isa 11 külmakraadi juures kerge huumoriga. «Tegelikult me olustikku teadsime, tuult ja päikest ka. Üllatus on aga see, et lumi on puhtam kui räägitud ega lõhu suuski. Kõik muu on olnud aga ette teada ja oleme selle nimel treeninud.»

Jäistes oludes polegi niivõrd oluline see, mis sa suusa alla paned, kuivõrd see, mis sul suusa all on. See pole nüüd mingi kehv hooldemeeste nali, vaid määrde asemel hakkab Pekingis, tähendab Zhangjiakous, rolli mängima suusa alla joonistatud muster.

Tänavu sügisest on ka eestlastel vastav kivilihvimasin olemas, kuid siiani on see olnud peamiselt laskesuusatajate käes. Mingit kadedust väikeses koondises aga mõistagi ei tunta ning oma suuski on Tarvi Kuusele lihvimiseks saanud anda ka murdmaa mehed ja naised.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles