PM PEKINGIS Võidukas Johaug: ma polnud üldse kindel, kas jõuan koroona tõttu starti

Karl Juhkami
, reporter
Copy
Therese Johaug
Therese Johaug Foto: Tairo Lutter

Norralanna Therese Johaugi auhinnakapist võis enne tänast leida küll 14 MM-kulda, kuid kõigest ühe olümpiakulla. Praeguseks on see arv juba kaks, sest naiste suusavahetusega sõidus tõusis pjedestaalile just suusakuninganna.

33-aastane murdmaasuusataja läks starti selgete kullamõtetega ning vajutas kohe klassikapoole alguses gaasi põhja, venitades sõitajaterivi ülimalt pikaks. Vaikselt-vaikselt hakkas aga konkurente ära pudenema ning poolel maal suutis norralanna pakutud tempoga kaasa minna veel kolm naist: Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski ja Frida Karlsson.

Vabatehnikapoolel polnud aga nimetatud triost Johaugile konkurentsi: 8,8 km peal oli norralanna kõik maha raputanud (+15,8) ning tagasi enam ei vaadanud. Vahepeal ligemale minutiga konkurentidel eest olnud norralanna finišeeris uhkes üksinduses ning teenis karjääri teise olümipiakulla. 

«Minu jaoks oli täna esimesena üle finišijoone tulemine väga suur asi: saavutasin oma eesmärgi,» lausus Johaug võistlusjärgsel pressikonverentsil. «Sellest on kaheksa aastat möödas, kui ma Sotšis võidutsesin ja siia alla on pandud väga palju treeningtunde. Viimase aasta olengi praktiliselt kodust eemal veetnud, treenides ainult mägedes.»

Olümpiakulla muutis Johaugi jaoks veelgi erilisemaks tõsiasi, et neli aastat tagasi polnud tal võimalik dopingukaristuse tõttu Pyeongchangis võistelda. «See tähendab mulle nii-nii palju,» lausus norralanna, kuid kinnitas, et on toonased sündmused praeguseks selja taha jätnud. 

«Keskendun praegu ainult endale, oma tulevikule ja sellele, mida saan päriselt muuta. Tänu sellele tähendab see kuldmedal mulle täna rohkem kui varem,» jätkas Johaug, kes polnud tegelikult sada protsenti kindel, kas teda rajale ikka lastakse. 

Nimelt andsid mitmed Norra suusatajad Pekingi mängude eel positiivse koroonaproovi, mistõttu lõppes olümpia nende jaoks enne, kui jõudis alata. Sellest tulenevalt elas ka Johaug üle äraveid hetki, kuid on suutnud koroonaviirust siiski vältida.

«Ma polnud üldse kindel, kas ma siia jõuan, sest kartsin samuti, et jään haigeks. Jõudsime kolmapäeva õhtul siiski kohale ja sellest hetkest alates olen vaadanud ainult tulevikku,» sõnas suusakuninganna. 

Johaugi järel tõusid suusavahetusega sõidus poodiumile venelanna Natalja Neprjajeva (+30,2), kellele see oli esimeseks individuaalseks olümpiamedaliks, ning austerlanna Teresa Stadlober (+30,5), kes polnud varem täiskasvanute tiitlivõistlustel poodiumile jõudnudki.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles