Olümpiaraadio ⟩ Margus Ader: tuul jääbki laskesuusatajaid segama ning õnnefaktor mängib läbi terve olümpia

Postimees Sport
Copy
Johannes Thingnes Bö vedas laskesuusatamise segateates Norra võidule.
Johannes Thingnes Bö vedas laskesuusatamise segateates Norra võidule. Foto: Ding Ting/SCANPIX

Pekingi taliolümpiamängude esimesel täieõiguslikul võistluspäeval leidsid omaniku kuus medalikomplekti. Ainsana võitis kaks kuldmedalit Norra, kellele tõid säravaima autasu murdmaasuusataja Therese Johaug ja laskesuusatajate segateatevõistkond, kelle ettevalmistus on laskesuusaeksperdi Margus Aderi hinnangul läinud täkkesse.

«Minu meelest valisid kõige parema olümpiamängudeks valmistumise variandi norralased, kes tegid treeninglaagri jaanuari alguses, kui MK-sarjas sõideti etappe Saksamaal, ja tulid siis Anterselvasse võistlema ning selle tunde pealt Pekingisse. Rootsi saab kindlasti juurde panna, eriti meeste poolel,» kõlas Aderi hinnang Pekingi laskesuusaprogrammi avavõistlusele, kus Norrale järgnesid Prantsusmaa ja Venemaa olümpiakomitee võistkonnad.

Laskesuusavõistlus toimus tugeva tuule käes ning selle vaibumist pole mõtet oodata. «Väga suure tuulega on õnnefaktor oluliselt suurem kui keskmise tuulega või tuuletu ilmaga. Trahviringide ja varupadrunite hulk näitab, et tuult Pekingis jagub. Ning see tuul jääb sportlasi segama olümpiamängude lõpuni, õnnefaktor mängib läbi terve olümpia.

Kes millal ja millistes tingimustes tiiru satub? Mis numbri alt sportlane stardib? Tänagi oli näha, et tuul võis kõigest 30 sekundi jooksul muutuda. Seega võime järgnevatel päevadel näha, et heades tuuleoludes tiiru saabunud sportlased tõstavad laskekiirust, et enne tuule tugevnemist valmis saada,» rääkis Ader.

Olümpiaraadio vahendab ka karjääri esimese individuaalse olümpiakulla võitnud Therese Johaugi emotsioone. Pyeongchangi olümpialt dopingukaristuse tõttu eemale jäänud norralanna sõnas, et toonaste sündmuste üle ta pahameelt või tuska ei tunne. «Need aastad olen praeguseks selja taha jätnud. Keskendun enda tulevastele tegemistele ja asjadele, mida saan mõjutada. Tänane kuldmedal tähendas mulle läbielatu tõttu enamat,» sõnas Johaug.

Olümpiaraadios saavad sõna mängude avapäeval stardis olnud Kevin Maltsev, Artti Aigro, Regina Oja ja Rene Zahkna. Pühapäevasele võistlusele vaatab otsa murdmaasuusataja Alvar Johannes Alev. Pekingi suusahüppemägede eripära lahkab kolmekordne olümpiavõitja, poolakas Kamil Stoch.

Olümpiaraadio on eetris argipäeviti kell 14 ja nädalavahetustel kell 15 iga päev Pekingi taliolümpiamängude lõpuni. Saadet juhib Ott Järvela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles