Käbi ei kuku kännust kaugele: isa ja poeg krooniti 34 aasta pikkuse vahega olümpiavõitjaks

Henry Lääne
, Sporditoimetuse juht
Copy
Austerlane Johannes Strolz olümpiakullaga.
Austerlane Johannes Strolz olümpiakullaga. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Mäesuusatamise meeste Alpi kahevõistluses võitis täna olümpiakulla üllatusmees Johannes Strolz. Olümpiavõitja on ka tema isa Hubert.

29-aastase Strolzi jaoks on käimasolev hooaeg olnud väga edukas. Just tänavu jõudis ta esimest korda MK-sarjas poodiumile, võites jaanuaris Šveitsis Adelbodenis peetud slaalomivõistluse.

Ent kõik võinuks olla sootuks teisiti. Strolz tunnistas pärast olümpiavõitu, et kaalus eelmisel kevadel karjääri lõpetamist, vahendab väljaanne Blick, sest ta visati Austria koondisest välja. «Mu isa tegi mulle aga selgeks, et mul on slaalomis edu saavutamiseks kõik oskused olemas,» selgitas Strolz, miks ta jätkata otsustas.

Muide, ka 59-aastane Hubert Strolz võitis olümpiakulla Alpi kahevõistluses, kui triumfeeris 1988. aastal Calgarys. Austerlastest sai esimene isa-poja duo, kes võitnud mäesuusatamises olümpiakulla.

Olgu märgitud seegi, et pärast Adelbodeni MK-etapi võitu tülitses värske olümpiavõitja Austria koondise peatreener Andreas Puelacheriga. «Et olümpiakoondisse saada, palus Andi, et koguksin kiirlaskumises vajalikud FIS-punktid Euroopa karikaetapil Tarvisios. Ma polnud sellega alguses nõus, sest tahtsin ainult slaalomile keskenduda.»

Kuid Strolz leebus ning täitis Itaalias võistlemisega juhendaja soovi. Nüüd saab ta end kutsuda olümpiavõitjaks, just nagu ta isa.

Strolz tõi välja, et Alpi kahevõistluse kiirlaskumises sõitis ta teise austerlase, suurslaalomi olümpiavõitja Matthias Mayeri suuskadega. «Tänu nendele rakettidele kaotasin ma slaalomispetsialistina kiirlaskumise võitnud Aleksander Kildele vaid 0,75 sekundit,» rõõmustas ta.

Muide, Strolz kasutas suusafirma Headi toodangut, mis on Pekingis nautinud suurt edu. Blick tõi välja, et Hiina lumel on meeste mäesuusatamise üheksast medalist seitse läinud Headi suuski kasutanud sportlastele.

Strolz edestas kiirlaskumise ja slaalomi peale norralast Kildet 0,59 sekundiga. Pronksi võitis kanadalane James Crawford (+0,68).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles