USA ajakirjaniku kommentaar sportlaste kehadest ajas Johanna Talihärma tagajalgele (16)

Christopher Krutto
Copy
Johanna Talihärm.
Johanna Talihärm. Foto: Tairo Lutter

USAs on kerkinud skandaal, kui New York Timesi ajakirjanik Matthew Futterman kirjutas USA murdmaasuusatajast Jessie Digginsist loo, mis on pälvinud ebadelikaatsete ja seksistlike kirjelduste tõttu palju pahameelt. Nüüd võttis sõna ka laskesuusataja Johanna Talihärm.

Pahameelt tekitas eesti keelde tõlgituna järgmine lõik: «Spordis, kus paljudel naistel on suured õlad ja reied, näeb Diggins oma võistlusvormis välja kui haldjas ja pole selge, kust ta oma võimsuse võtab. Aga võimsus on seal, kui ta mäest üles lendab, kurvidest plahvatuslikult väljub ja laskumistel madalal püsib.»

«See, kuidas me räägime sportlaste kehadest, loeb! Me töötame nii kõvasti, et olla tugevamad ja oma spordis edukad ning oleme kõik unikaalsed. Jessie Diggins on olnud selle osas eestvõitleja. Palun austage teda ja teisi sportlasi, kui meie kehadest räägite,» kirjutas Talihärm Instagrami storys.

Ühtlasi meenutas ta ka ühte ebameeldivat episoodi oma karjäärist. «Kui ma olin 20-aastane ja võistlesin esimestel olümpiamängudel Sotšis, siis riiklik ajaleht avaldas artikli, kus nad olid arvutanud välja mu BMI (kehamassiindeks – C.K.) ja kasutasid seda näitena, miks olümpiakoondis ei olnud seal nii edukas kui varem,» kirjeldas Talihärm.

«Mul vedas, et sain sellest teada nädalaid hiljem oma spordiarstilt, keda ma usaldasin, ja see päästis mu ilmselt hullemast, aga mind mõjutas see kõvasti veel kuid, sest ma olin kindel, et kõik tunnevad mind kui «paksu» sportlast. Mul vedas, aga kui palju noori tüdrukuid luges seda artiklit ja arvutas oma BMI, et näha, kas nad on «aktsepteeritavas» vahemikus,» lisas ta.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles