Valijeva treener avas viimaks suu: Kamila on süütu

Postimees Sport
Copy
Kamila Valijeva (paremal) ja treener Eteri Tutberidze.
Kamila Valijeva (paremal) ja treener Eteri Tutberidze. Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Pekingi olümpiamängude ajal tuli ilmsiks, et Venemaa iluuisutaja Kamila Valijeva detsembris antud dopinguproov osutus positiivseks. Tema treener Eteri Tutberidze võttis esimest korda pärast skandaali puhkemist sõna ja ütles, et tema õpilane on puhas ja süütu.

Laupäeval väitis Valijeva vastuoluline treener Tutberidze, et tema uisutaja oli puhas, kuid nõustus, et olukord on väga vastuoluline ja raske. «Ma tahan öelda, et olen täiesti kindel, et Kamila on süütu ja puhas. Meie jaoks pole see pelgalt jutt, vaid endastmõistetav, seda pole vaja tõestada. Oleme oma sportlastega, hädas ja rõõmus, lõpuni,» ütles treener, vahendas The Guardian.

Mõni päev tagasi tuli avalikuks 15-aastase Valijeva positiivne dopinguproov. Väidetavalt anti nii talle kui ka teistele Tutberidze gruppi kuulunud sportlastele tablette, mille sisu ei olnud teada.

Saksa väljaanne Sportschau tõi välja, et Tutberidze treeninggrupi arstiks on Philip Švetski, kes on varasemalt dopingureeglite rikkumise eest juba karistada saanud. Nimelt oli ta enne 2008. aasta olümpiamänge seotud Venemaa sõudjate dopinguskandaaliga ja võttis süü endale, et vähendada sportlaste karistusi. Tutberidze grupiga liitus arst enne praegust hooaega.

Valijeva andis positiivse dopinguproovi 25. detsembril ja 8. veebruaril kinnitas halba analüütilist leidu ka rahvusvahelise dopinguagentuuri (WADA) akrediteeritud labor Stockholmis, kirjutab portaal Inside The Games. Proovist leiti keelatud ainet trimetasidiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles