Ameeriklane on pahane: Valijeva kohta tehtud otsus kinnitab, et venelasena on doping okei (8)

Karl-Joosep Küngas
Copy
Kamila Valijeva.
Kamila Valijeva. Foto: Valery Sharifulin/Scanpix

Rahvusvaheline spordiarbitraaž (CAS) andis täna teada, et jätab jõusse Venemaa antidopinguagentuuri (RUSADA) otsuse tühistada detsembris positiivse dopinguproovi andnud iluuisutaja Kamila Valijevale määratud ajutine võistluskeeld. USA ajakirjanik David Lees oli otsuse tõttu pehmelt öeldes pahane.

15-aastane Valijeva on maailma antidopinguagentuuri (WADA) reeglite järgi «kaitstud sportlane» ja see mängis otsuses rolli. Nimelt ei ole WADA ega RUSADA reeglites kirjas midagi «kaitstud sportlastele» ajutiste võistluskeeldude määramise kohta.

Lisaks kaalusid CASi otsustajad ka seda, kuidas võiks otsus osapooli mõjutada ning jõuti järeldusele, et Valijeva olümpiamängudel osalemise takistamine võiks talle tekitada korvamatut kahju.

«Tänase otsusega sai selgeks, et alaealisena on dopingu kasutamine normaalne ja eriti, kui esindad mõnda suurriiki, kus pole spordieetikaga midagi pistmist,» lausus Lees sotsiaalmeedias.

Valijeva andis positiivse dopinguproovi 25. detsembril ja 8. veebruaril kinnitas halba analüütilist leidu ka rahvusvahelise dopinguagentuuri (WADA) akrediteeritud labor Stockholmis, kirjutab portaal Inside The Games. Proovist leiti keelatud ainet trimetasidiini.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles