Kelly Sildaru konkurenti ähvardab vanglakaristus? Olümpiavõitja astus Hiina võimude konnasilmale (2)

Postimees Sport
Copy
Kelly Sildaru (paremal) kallistamas Eileen Gu'd (keskel).
Kelly Sildaru (paremal) kallistamas Eileen Gu'd (keskel). Foto: Gregory Bull/AP/Scanpix

Hiinat esindav freestyle-suusataja Eileen Gu avaldas Instagramis oma miljonitele jälgijatele, kuidas saab Hiinas kasutada keelatud äppe ja veebilehti. Kuigi tegemist on imelihtsa nipiga, siis varasemalt on sellise info levitamise eest Hiinas inimesi ka reaalselt vangi saadetud.

USAs sündinud, kuid Pekingi mängudel Hiinat esindaval Gu’l on erinevates sotsiaalmeediakanalites miljoneid jälgijaid, kuid näiteks Instagrami ja Facebooki kasutamine on Hiinas võimude poolt keelatud. Kui üks jälgija uuris Gu’lt, et miks on tal erinevalt teistest hiinlastest pealtnäha eriõigused internetile, siis vastas sportlane, et keeldudest mööda hiilimine pole üldse raske.

«Igaüks võib endale VPNi allalaadida. App Store’st saab selle sisuliselt tasuta kätte,» kirjutas Gu, vihjates virtuaalsetele privaatvõrkudele (inglise keeles Virtual Private Network, VPN), millega saab võimude seatud tulemüüridest mööda lipsata.

Tegelikult pole tegemist teab mis uue nipiga, kuid Hiinas on varasemalt selliste programmide kohta info jagamise eest inimesi vangigi mõistetud, kirjutab Krone Zeitung. Hiina sotsiaalmeedia kanalites ringlema hakanud infole tõmbasid võimud kiirelt pidurit.

Ka Rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) käest uuriti, kas selline sportlase suu sulgemine on ROKi koodeksi vastane, kuid nad keeldusid edasistest kommentaaridest.

Gu on seni Pekingi olümpialt võitnud kaks medalit, Big Airis kulla ja pargisõidus hõbeda, viimases sai pronksi Kelly Sildaru.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles