ROKi president: Valijeva poleks tohtinud võistelda, seda oli väga häiriv vaadata (7)

Postimees Sport
Copy
Thomas Bach.
Thomas Bach. Foto: SALVATORE DI NOLFI/EPA/Scanpix

Rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) president Thomas Bach ütles, et tema arvates oleks pidanud Kamila Valijeva olümpia lõppema umbes nädal tagasi, kui päevavalgele tuli positiivne dopinguproov. 

Saaga algas Pekingi mängudel, kui võistkonnavõistluse järel selgus, et Valijeva andis detsembri lõpus positiivse dopinguproovi. Kuna 15-aastane sportlane kuulus võidukasse Venemaa tiimi, jäi medalitseremoonia ära. 

Järgnes kiirkorras kokku toodud rahvusvahelise spordikohtu (CAS) istung, kus otsustati, et suurte kahjude vältimiseks lubatakse Valijeval võistlemist jätkata. Küll aga märgiti kohe, et tema tulemused jäävad protokolli tärniga, sest uurimine jätkub. 

Pekingi mängude kontekstis saabus karm kulminatsioon neljapäeva õhtul. Valijeva läks vabakavale vastu liidrina, ent murdus vabakavas silmanähtavalt pingekoorma all. Ta jäi oma parimast tulemusest väga kaugele ning jäi sootuks medalita. Järgnesid pisarad.

«Pean ütlema, et seda oli väga-väga häiriv vaadata, mida eile telekast nägin. Raske kujutleda, kui suured pinged tema õlul olid,» arutles Bach. 

Ta lisas: «Fakt on see, et Valijeva dopingu A-proov oli positiivne. Seda ei saa ignoreerida. Me läksime spordikohtusse, sest soovisime, et ta ei saaks võistelda. Me kaotasime. Sellega tuleb leppida.»

Samas tunneb Bach Valijevale pigem kaasa. «Liigub erinevaid jutte, aga tasub meeles pidada, et räägime 15-aastasest sportlasest. Keelatud ainete tema kehasse sattumise eest tuleb ilmselt vastutus võtta kellelgi teisel.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles