Iluuisutamise olümpiavõitja: treenerid on mind löönud ja näljutanud (3)

Postimees Sport
Copy
Aljona Savtšenko.
Aljona Savtšenko. Foto: Christoph Hardt via www.imago-images.de/Scanpix

2018. aasta iluuisutamise paarissõidu olümpiavõitja Aljona Savtšenko paljastas Kamila Valijeva juhtumi tuules antud intervjuus tippspordi jõhkrad telgitagused.

Discovery Eurosporti iluuisueksperdina töötav Savtšenko andis Eurosport Saksamaale eksklusiivse intervjuu ning meenutas kõige tumedamaid hetki, mida ta on pidanud läbi elama.

«Mul on olnud treenereid, kes on mind mapiga pähe löönud, kui mul on mõned elemendid halvasti välja tulnud,» ütles Savtšenko. «Mul on olnud treenereid, kes on külmas jäähallis mind veepüstolist lasknud. Mul on olnud treenereid, kes on andnud meile vähe süüa. Mõnikord oli see nagu karistus: ärka hommikul üles, siis kaalu end, siis söö natuke, lõunaks salat, õhtul ei midagi.»

Savtšenko meenutas, et oli aegu, kui ta elas näljasena. «Me küsisime sööklas salaja toitu või varastasime siit-sealt midagi ja sõime salaja. Muud varianti polnud. Jah, millegi saavutamiseks tuleb olla distsiplineeritud, aga tuleb ka piire teada. Kui kaugele oled valmis minema?»

Ta lisas: «Mul oli ka treener, kes sundis mind treenima, kuigi mu keha ei suutnud seda teha. Me oleme inimesed, mitte masinad!»

Savtšenko sõnul ütles üks tema treeneritest talle: «Sa oled liiga paks, sa pead alla võtma!» Kui sportlane küsis, kuidas ta seda tegema peaks, anti talle nõu: «Kui sööd, oksenda välja. Lihtsalt aja näpud kurku.»

Lõpetuseks ütles Savtšenko: «Õnneks sel ajal ma juba teadsin, et mind ei tohi nii kohelda. Aga lapsed, kes on 13, 14 või 15, lähevad asjaga kaasa.»

Lisaks 2018. aasta Pyeongchangi talimängude kullale on Ukrainas sündinud, ent pikalt Saksamaad esindanud Savtšenko auhinnakapis lausa kuus MM- ja neli EM-tiitlit. Hiljuti 38. sünnipäeva tähistanud ekssportlane lõpetas karjääri mullu septembris. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles