Olümpiamaratoni ülikindlalt võitnud Johaug sai kodumaal kriitikat

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Saatuslik hetk? Therese Johaug esiplaanil, taga Ebba Andersson jooki haaramas.
Saatuslik hetk? Therese Johaug esiplaanil, taga Ebba Andersson jooki haaramas. Foto: Lindsey Wasson/Reuters/Scanpix

Pekingi olümpial krooniti suusakuningannaks norralanna Therese Johaug, kes võitis naiste murdmaa 30 kilomeetri vabatehnikasõidu ilmse ülekaaluga. Aga tema kodumaal leidus ka kriitikuid. 

Kuldmedali saatus oli otsustatud põhimõtteliselt võistluse esimese kolmandikuga. 10,4 kilomeetri vaheajas edestas Johaug lähimat jälitajat Jessie Digginsit juba 16 sekundiga ning enam tagasi ei vaadanudki. Finišis oli norralanna edu hõbeda teeninud ameeriklanna ees 1.43,3. Pronksile sõitnud Kerttu Niskanen kaotas juba 2.33,3. 

Kuigi Johaug võitis Pekingist kolmanda individuaalse olümpiakulla, sai ta üllatuslikult Norra ekspertidelt kriitikat. NRK ajakirjanik, endine profisuusataja Torgeir Bjørn süüdistas ala valitsejat ebasportlikus käitumises. 

«Johaug läks liidriks, kui Ebba Andersson võttis juua. Suusatamises kehtib kirjutamata reegel, et kui konkurent joob, ei tohiks eest ära sõita. Aga ma ei usu, et see Thereset huvitab,» vahendas Bjørni sõnu Dagbladet.

Juhtum toimus umbes üheksandal-kümnendal kilomeetril. Kui veel 8,8 kilomeetri vaheajas püsis Andersson kohe Johaugi kannul, siis 10,4 peal oli vahe kärisenud üle poole minuti. 

«Anderssoni otsus jooma hakata sai talle saatuslikuks,» märkis telekommentaator, suusaekspert Frederick Auckland.

Rootslanna lõpetas maratoni kaheksandal kohal. Johaugile kaotas ta 2.41,5. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles