Ukraina parasportlaste teekond olümpiale: ime, et siia jõudsime. Põgenesime pommide ja granaatide eest

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Ukraina paraolümpiakoondis avamisel.
Ukraina paraolümpiakoondis avamisel. Foto: Bob Martin / HANDOUT / Scanpix

Kuigi Ukrainas käib kole sõda, jõudsid nii mõnedki sealse riigi parasportlased Pekingis toimuvale olümpiale. Ent teekond polnud just eriti lihtne.

«Ime, et kõik siia jõudsime. Olime teel neli päeva ja ööd. Pidime ületama mitmeid takistusi. Paljud tiimiliikmed põgenesid pommide ja granaatide eest,» sõnas Ukraina paraolümpialiidu president Valeri Suškevitš. 

Võistkonna pressiesindaja Natalija Haratši sõnutsi oli teekond ekstreemne. Väljalend Pekingisse pidi toimuma Lvivist, kuid osad sportlased olid veel Itaalias laagris, kui õhuruum suleti. 

«Seega küsisime bussjuhilt, kas ta oleks valmis sõitma läbi Euroopa, et meie sportlased peale korjata,» jutustas Haratš.

Esimene bussijuht ei saanud aga pikka reisi ette võtta, sest osad sillad olid kaitseks õhku lastud. Teisel katsel aga plaan õnnestus. Milanosse sõideti läbi Poola, Slovakkia ja Austria. Aga kohale jõuti! Pekingis on Ukrainal väljas 20 parasportlast ning kokku 54 tiimiliiget.

«Meie laskesuusataja Vitali Lukjanenko tuleb Harkivist, kus on olukord eriti halb. Tema abikaasa ja tütar olid teel apteeki, aga rohkem pole neist kuulda olnud. Vitali on väga mures, mis nendega juhtus,» rääkis Ukraina koondise pressiesindaja olümpial valitsevaid emotsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles