ROKi president: oleme saanud Venemaalt personaalseid ähvardusi

Siim Kaasik
, reporter
Copy
Thomas Bach ja Vladimir Putin.
Thomas Bach ja Vladimir Putin. Foto: David Goldman/AP Photo/SCANPIX

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) presidendi Thomas Bachi sõnul on nende suhted Venemaaga viimastel aastatel järsult halvenenud.

Venemaa korraldas 2014. aasta Sotši mänge, mis oli riigi esimene ja seni viimane olümpia pärast Nõukogude Liidu lagunemist. Sotši olümpia on eriline ka Bachile, sest need olid tema ametiaja esimesed mängud.

Tänavu toimusid olümpiamängud Pekingis, kus oli isiklikult kohal ka Venemaa president Vladimir Putin. Juba olümpiamängude ajal kardeti, et Venemaa võib peagi rünnata Ukrainat, mistõttu lausus Bach lõputseremoonial: «Andkem rahule võimalus.» Ent 24. veebruaril alustas Venemaa koos Valgevenega sõda Ukrainas.

«Meie suhted Venemaa juhtidega on viimastel aastatel järsult halvenenud. Asjad hakkasid allamäge minema pärast dopinguskandaali. Esines küberrünnakuid ning personaalseid ähvardusi ROKi liikmete vastu,» lausus Bach.

ROK kutsus maailma spordiorganisatsioone üles keelama Venemaa ja Valgevene sportlasi võistlustele lubamast. Samamoodi keelas ROK ka ise Venemaa ja Valgevene sportlastel Pekingi paraolümpial võistelda. Tõsi, esialgu oli plaan lubada neil võistelda neutraalsete sportlastena.

Tunnustatud dopinguajakirjaniku Hajo Seppelti sõnul on ROKi kriitika Venemaa suhtes silmakirjalik. «Pidagem meeles, kuidas ROK Venemaad lepitas: nad juhtisid tähelepanu kõrvale spordikuritegudelt, pisendasid vilepuhujate suunas tehtud ähvardusi, vaigistasid kriitikuid. Kuid Venemaa on olnud ja on jätkuvalt agressor. Pole kahtlustki, et ROK toetas gangstereid. Süüdistada nüüd Venemaad on lihtsalt silmakirjalik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles