Ukraina olümpiamedalist on ROKi plaanist ahastuses: eelmisel nädalal suri Bahmutis üle 10 Ukraina sportlase

Christopher Krutto
Copy
Olha Saladuhha.
Olha Saladuhha. Foto: Dylan Martinez/Reuters/Scanpix

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) on andnud mõista, et Venemaa ja Valgevene sportlased on oodatud 2024. aasta Pariisi olümpiale. See on tekitanud spordimaailmas suurt vastukaja ning on Ukraina endise kolmikhüppaja Olha Saladuhha sõnul mõeldamatu.

Saladuhha kuulus oma karjääri jooksul maailma tippu. Ta võitis 2012. aasta Londoni olümpialt pronksi ning aasta varem Daegus krooniti ta maailmameistriks. Lisaks on tegu mitmekordse Euroopa meistriga.

«Kuni sõja lõpuni, kuni nad lahkuvad meie riigist, kuni 1991. aasta riigipiirid on taastatud, kuni reparatsioonid on makstud – enne seda ei saa Venemaa ja Valgevene sportlased tsiviliseeritud maailmasse naasta,» sõnas praegu Ukraina parlamenti kuuluv Saladuhha TV7plusile, vahendab sport24.ua.

«Me teame, kui palju sportlasi on surnud. Eelmisel nädalal suri enam kui kümme noort Ukraina sportlast Bahmuti lähedal – kergejõustiklased, iluuisutajad – sportlased, kes saaks endiselt treenida ja meie riigile rahvusvahelisel spordiareenil au tuua, aga nad on juba surnud,» jätkas endine tippsportlane.

«Ja kui palju kahju on tehtud, 25 miljonit dollarit. Spordirajatised ja –areenid on meie riigis kahjustatud. Meie sportlastel ei ole kuskil treenida. Ma ei mõista [Thomas] Bachi. Mulle tundub, nagu ta elaks kuskil paralleelreaalsuses. Ometi oli ta siin, ta tuli, ta nägi kõike oma silmaga. Keegi ei mõista, mis tema peas toimub. Mille nimel see kõik on?» oli Saladuhha ahastuses.

Bach külastas Ukrainat 2022. aasta juulis, kuid pärast seda on tema peas toimunud meelemuutus ning agressorriikide sportlastele võidakse peagi avada rahvusvaheliste võistluste uksed. Pärast ROKi sellekohast teadaannet kutsus Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Bachi Bahmutisse visiidile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles