ÜRO eksperdid kutsuvad üles lõpetama Vene sportlaste diskrimineerimist (4)

Christopher Krutto
Copy
ÜRO logo. Pilt on illustratiivne.
ÜRO logo. Pilt on illustratiivne. Foto: Carlo Allegri/Reuters/Scanpix

Ühinenud Rahvaste Organisatsioon (ÜRO) avaldas oma kodulehel ekspertide poolt koostatud avalduse, milles kutsutakse üles lõpetama Venemaa sportlaste diskrimineerimist.

Pärast Venemaa sõjalist sissetungi Ukrainasse möödunud aasta 24. veebruaril on paljud spordialaliidud jätnud agressorriikide sportlased võistlustel kõrvale. ÜRO eksperdid Alexandra Xanthaki ja Ashwini K.P. paluvad Rahvusvaheliselt Olümpiakomiteelt (ROK), et see aitaks lõpetada Venemaa sportlaste diskrimineerimise.

Nimelt oodatakse, et kõik sportlased saaksid võtta osa 2024. aasta Pariisi olümpiast ja vastavalt olümpiahartale lõpetada sportlaste diskrimineerimine rahvuse baasil.

«Me mõistame soovi toetada Ukraina sportlasi ja Ukraina olümpiakogukonda, kes on sõja pärast jubedalt kannatanud koos teiste ukrainlastega, aga ROK ja veel laiemalt olümpiakogukond peavad jälgima olümpiahartat ja veel laiemalt inimõigusi, mis keelavad diskrimineerimise,» seisis avalduses.

Nimelt peaks ekspertide sõnul saama osaleda olümpiamängudel isegi need sportlased, kes pole sõda hukka mõistnud, nagu pakkus välja ROK. «See tingimus avab uksed survestamisele ja tõlgendamisele. Samad reeglid peavad kehtima kõikidele sportlastele, olenemata nende rahvusest,» lisasid Xanthaki ja Ashwini.

Küll rõhutati artiklis, et eksperdid on iseseisvad, ei saa ÜRO-lt palka ja ei esinda ÜRO ametlikku seisukohta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles