Poola: teisitimõtlejaist venelased võiks lisada olümpiapagulaste sekka

Copy
«Me ei tohi mitte mingil juhul kinkida Venemaa ja Valgevene sportlastele õigust osaleda 2024. aastal olümpial, kuni käib verine sõda Ukrainas.»
«Me ei tohi mitte mingil juhul kinkida Venemaa ja Valgevene sportlastele õigust osaleda 2024. aastal olümpial, kuni käib verine sõda Ukrainas.» Foto: Matthias Schrader

Poola tegi reedel ettepaneku lisada vene ja valgevene sportlased, kes on vastu Kremli sissetungile Ukrainasse, 2024. aasta Pariisi suveolümpiamängude pagulaste võistkonda.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) ütles jaanuaris, et püüab leida võimalusi, kuidas vene ja valgevene sportlased saaksid võistelda Pariisis neutraalse lipu all, tuues kaasa raevuka reaktsiooni Ukrainalt.

Ukraina, mida toetavad kõige jõulisemalt mitmed põhjamaad ning Ida-Euroopa riigid selles küsimuses, on ähvardanud mänge boikottida.

Poola spordiminister Kamil Bortniczuk ütles, et taoline kompromissettepanek väldiks olukorda, kus osa riike boikotib olümpiat, kui vene ja valgevene sportlastel lubataks osaleda neutraalse olümpialipu all.

Spordiministrite veebiülese kohtumise järel Londonis reedel kõnelenud Bortniczuk ütles, et ettepanek on «ainus võimalus» venelastel ja valgevenelastel osaleda Pariisis mängudel.

Selline grupp sportlasi nagu pagulaste võistkond ei oleks niiöelda neutraalne tiim, vaid selline, kuhu kuuluksid selgelt teisitimõtlejatest sportlased, kes mõistavad hukka Venemaa autoritaarse presidendi Vladimir Putini ja Valgevene diktaatori Aleksandr Lukašenko režiimi, märkis Bortniczuk.

Tema sõnul võimaldaks selline idee ROK-il säilitada väärikus ning tõrjuda süüdistused, et vene ja valgevene sportlastele kehtestatav keeld osaleda mängudel tähendaks nende diskrimineerimist rahvuse või kodumaa põhjal.

Bortniczuki sõnul on mänguda boikottimine viimane lahendus.

Venemaa ja tema liitlane Valgevene, mis lubas oma territooriumi kasutada Kremli agressioonisõjas Ukraina vastu, on olnud viimase aasta jooksul kõrvale tõrjutud enamikelt olümpiaaladelt, ent mitte kõigilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles