ROK vastas Venemaa kriitikale: nii madalale ikka annab langeda

Toimetas Ville Arike
Copy
Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova nimetas ROKi käitumist rassismiks ja neonatsismiks. ROKi president Thomas Bach tundis end sellest väljaütlemisest väga puudutatuna.
Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova nimetas ROKi käitumist rassismiks ja neonatsismiks. ROKi president Thomas Bach tundis end sellest väljaütlemisest väga puudutatuna. Foto: Russian Foreign Ministry Press Service

Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) võttis eelmise aasta lõpus vastu otsuse lubada Venemaa ja Valgevene sportlasi Pariisi olümpiamängudele, kuid neutraalsetena ja teatud kindlate nõudmiste täitmise korral. Venelased pole piirangutega rahul ning selle virisemise teemal võttis ROK lausa sõna.

ROK teatas vastuseks Moskva kriitikale, et see on ületanud igasugused piirid ning et nii madalale ikka annab langeda. «See on ületanud aktsepteeritavuse piirid,» lisas ROK oma avalduses.

ROK võttis teisipäeval vastu otsuse, et Venemaa sportlased ei lubata osaleda 26. juulil mängude avatseremoonial. Samuti kritiseeriti Kremlit olümpiaga konkureeriva võistluse «Sõpruse mängud» planeerimise eest ning soovitati kõigile riikidele mitte saata oma sportlasi sellele võistlusele.

Need otsused kutsusid Moskvas esile valuliku reaktsiooni. Venemaa välisministri Sergei Lavrovi suuvooder Maria Zahharova nimetas ROKi käitumist rassismiks ja neonatsismiks. Ta kurtis, et neutraalne staatus võtab Venemaa sportlastelt igasuguse sideme kodumaa, rahvuse, ajaloo, kultuuri ja inimestega.

ROKi president Thomas Bach nimetas sellele vastuseks Venemaalt tulnud sõnumeid ekstreemselt agressiivseks ning mõnda ka väga isiklikuks, teatas portaal Inside The Games.

ROKi pressišeff Mark Adams lisas: «Üks kommentaar ületas kõik piirid. See ühendas meie presidendi, tema rahvuse ja holokausti. See pole aktsepteeritav.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles