Kahju: Mart Seim jäi olümpiapiletita

Toimetas Ville Arike
Copy
Tõstja Mart Seim.
Tõstja Mart Seim. Foto: Kristjan Teedema

Eesti tõstmine jääb suvel peetavatel Pariisi olümpiamängudel esindamata, sest üliraskekaallane Mart Seim ei suutnud Phuketis peetud MK-etapil selleks vajalikku tulemust saavutada.

Tõstmises lunastatakse olümpiapileteid edetabeli alusel, norme sai täita varem paika pandud võistlustel ning igast kaalust pääseb Pariisi kümme paremat. Seim asus raskekaalu edetabelis paar kuud tagasi EMil kogutud 410 kilogrammiga 15. kohal ning Phuketist tulnuks olenevalt vastaste tulemustest saada kogusummaks vähemalt 422 kg.

Rebimise algraskus oli Seimil 180 kg, ta sai selle sirgetele kätele teisel katsel. Kahjuks seejärel viis kilo raskem kang enam üles ei läinud ja kirja jäi 180 – natuke vähevõitu.

Tõukamises saigi mitu konkurenti kätte korraliku tulemuse ning see tähendas, et Seimi viinuks kindlalt olümpiale juba kogusumma 427 kg.

Võistluse eel oli ta pannud tõukamise algraskusena kirja 231 kg, kuid tingituna võistluse käigust tõstis selle esmalt 235, seejärel juba 247 kiloni. Ilmselt leidis ta koos isast juhendaja Alar Seimiga, et selle raskuse alistamine pole reaalne ja loobus tõukamisest.

Võib meenutada, et EMil oli Seim teinud häda reielihasele, selle küll terveks ravinud, aga tippvormi ilmselt ei jõudnud.

Rohkem kui 109 kg kehakaalu võistluse Phuketil võitis armeenlane Varazdat Lalajan 463 (210 + 253) kiloga. Järgnesid iraanlased Ali Davoudi 454 (202 + 252) ja Ayat Sharifikelarijani 447 ( 201 + 246) ning teine armeenlane Simon Martirosjan 440 (195 + 245) kilogrammiga.

OM-kvalifikatsiooni arvestuses parandasid tulemust iraaklane Ali Ammar Rubaiawi (427 kg, 195 + 232) ja alžeerlane Walid Bidani (426 kg, 197 + 229), kes lõpetavad esikümne.

Kui Seim oleks esimese-teisena joone all, oleks teoreetiline võimalus olümpiale pääseda, sest iga riik saab viie meeste kaalu peale kokku panna välja maksimaalselt kolm tõstjat ning kui normi täitnuid on rohkem kui kolm, siis ise valima, millise kaalu mehe mängudelt eemale jätab. Tulnuks hakata vaatama teiste kaalude tulemusi ja arvutama, kas mõnel riigil üldse tekib vajadus valima hakata. Ent Seim jäi joone alla viiendana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles