Hispaania valitsuspartei nõuab Iisraeli eemaldamist olümpialt

Karl Mihkel Eller
Copy
Iisraeli lipp. Foto on illustratiivne.
Iisraeli lipp. Foto on illustratiivne. Foto: Matan Golan / SOPA Images via ZUMA Press Wire / Scanpix

Hispaania valitsuskoalitsiooni kuuluv vasakpoolne Sumari partei nõuab, et Gaza sektoris korraldatud veresauna tõttu võetakse Iisraelilt õigus Pariisi olümpiamängudel osaleda. Nende meelest peaksid Iisraeli sportlased sarnaselt Venemaa esindajatega osalema mängudel neutraalsetena.

Sumar soovib, et Hispaania valitsus ärgitaks Rahvusvahelist olümpiakomiteed (ROK) eemaldama Iisraeli Pariisi olümpia- ja paraolümpiamängudelt. Ettepaneku tegi avalikuks partei pressiesindaja, kelle sõnul tahetakse selline küsimus panna arutlusele haridus- ja spordikomisjonis.

Nende hinnangul tuleks riigilt, mis ei taga vastavalt olümpiahartale relvakonfliktis olümpia-aastal relvarahu, võtta olümpiamängudel osalemise võimalus. «See on taotlus, mida esitavad mitmed riigid. Meie hinnangul tuleks sarnaselt Venemaaga jätta olümpialt kõrvale ka Iisrael, kuni veresaun jätkub,» ütles partei pressiesindaja Nahuel González.

Ta rõhutas, et nad ei soovi Iisraeli sportlaste olümpiale pääsemise takistamist. «On vastuvõetamatu, et Iisraeli riik saab osaleda vendluse ja rahu üritusel, nagu olümpiamängud.

Viimastel olümpiamängudel osalesid mitmed konfliktis olnud riikide sportlased olümpial ROKI lipu all. Meie ei taha takistada ühtegi sportlast, vaid tahame sellega öelda, et Iisraeli riik peab viivitamatult lõpetama genotsiidi,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles