Venemaa ja Valgevene tennisistidele tehti erand, et nood ikkagi olümpiale saaks (1)

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Venemaa tennisesõbrad saavad paraku hõisata.
Venemaa tennisesõbrad saavad paraku hõisata. Foto: William West

Rahvusvaheline tenniseliit (ITF) andis teada, et Venemaa ja Valgevene tennisistid saavad Pariisi suveolümpialt osa võtta.

«Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) ja Paraolümpiakomitee (IPC) lubavad kvalifitseerunud ja nõuetele vastavaid Venemaa ja Valgevene passiga sportlastel osaleda 2024. aasta Pariisi suveolümpiamängudel neutraalsete sportlastena. 

ITF kinnitab omalt poolt, et ka nendest riikidest pärit tennisemängijad võivad olümpia ja paraolümpia tenniseturniiridest neutraalsetena osa võtta, juhul kui nad vastava ROKi ja IPC nõuetele,» kulges ITF-i poolt välja saadetud teade.

Kui Peipsi lahe idakaldal tervitati otsust avasüli, siis Ukrainas mõistagi mitte. Eriti pani sealset tenniserahvast nördima tõsiasi, et ITF vilistab vastava otsusega ise enda reeglitele. 

Vastavalt reeglitele täidetakse enamik kohti olümpiamängudel maailma edetabeli põhjal. Pariisi pileti teeni nõnda 56 paremat valgepallurit, kuid lisaks peab neil olema täidetud lisakriteerium: kui mängija pole olümpiatsükli jooksul vähemalt kaks korda esindanud oma koondist rahvusvahelisel turniiril – st Billie Jean King või Davis Cupil –, siis olümpiapääset talle ei anta.

Venemaa ja Valgevene koondised on aga Ukraina sõja puhkemise hetkest olnud rahvusvaheliselt areenilt kõrvaldatud, mistõttu pole sealsetel valgepalluritel ka kõnealune kriteerium täidetud. 

ITFil on aga õigus teha antud küsimuses erandeid ja nõnda leidsidki nad, et Venemaa ja Valgevene tennisistide puhul võiks antud reeglipunktile läbi sõrmede vaadata.

Naiste seas leiab maailma edetabeli 60 parema seast koguni 11 agressorriigi tennisisti, meeste seas on neid viis. Maksimaalselt lastakse igast riigist olümpiale neli sportlast.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles