Putinit oma sõbraks pidav olümpiavõitja saab Pariisi mängudel rahumeelselt tiitlit kaitsta

Karl-Joosep Küngas
Copy
Zaurbek Sidakov
Zaurbek Sidakov Foto: AP Photo / Aaron Favila / SCANPIX

Agressorriikide sportlaste lubamine Pariisi olümpiamängudele on tekitamas suurt peavalu.

Zaurbek Sidakov on valitsev olümpiavõitja ja maailmameister vabamaadluse kehakaalus kuni 74 kg. 28-aastane sporditäht on endale teeninud ka pileti Pariisi olümpiamängudele, kus ta soovib olümpiavõitu kaitsma asuda. Ta peaks Prantsusmaal osalema neutraalse sportlasena, ent seda isegi olukorras, kus ta ei täida kõiki Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) tingimusi.

Nimelt on ROK üheks kriteeriumiks määranud, et ükski agressorriikide sportlane ei tohi aktiivselt toetada sõjategevust Ukrainas. Samas on Aftonbladeti teatel Sidakov nimetanud Venemaa presidenti Vladimir Putinit oma sõbraks ja avaldanud selgelt toetust tema tegemistele.

Ukraina olümpiakomitee president Vadym Gutzeit, spordiministri kohusetäitja Matvi Bidnõi ja maadlusliidu president Juri Kopõtko tegid ROKile ühisavalduse, mille abil proovitakse agressorriikide maadlejaid Pariisi olümpiamängudelt eemale jätta.

«Kutsume üles kehtestama meetmeid, mis aitaksid jälgida Venemaa ja Valgevene sportlaste neutraalse sportlase staatust. Kõik, kes seda keeldu eiravad, peaksid olema rahvusvaheliselt areenilt kõrvaldatud,» teatasid Ukraina spordijuhid.

Ukraina spordijuhid viitavad asjaolule, et Sidakov pälvis 2021. aastal Vladimir Putinilt ordeni Tokyo olümpiamängude kuldmedali eest. Samal ajal märkis sportlane Venemaa presidendi ka sotsiaalmeedias oma sõbraks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles