Uus murekoht Pariisi olümpia eel: sääskede levitatav Dengue palavik

Toimetas Karl Juhkami
Copy
Sääsed. Pilt on illustratiivne.
Sääsed. Pilt on illustratiivne. Foto: LUIS ROBAYO

Nagu prantslastel poleks Pariisi suveolümpiamängudega piisavalt käed-jalad tööd täis, on nüüd riigis pead tõstmas järgmine murekoht: Dengue palavik.

Nimelt andis riigi terviseamet teada, et tänavuse aasta jooksul on Prantsusmaal registreeritud juba 1700 Dengue palaviku juhtumit – arv, mis on mullusega võrreldes enam kui kümme korda suurem. 

«Alates 2024. aasta 1. jaanuarist on Prantsusmaa maismaaosale sisse toodud 1679 Dengue palaviku juhtumit, mullu samal perioodil oli see arv 131,» sõnas terviseameti juht Gregory Emery.

Pressikonverentsil tema kõrval istunud Caroline Semaille lisas, et sääskede  levitatavat viirust on põhiliselt sisse toonud Kariibi meres asuvaid Prantsusmaa Antille ehk Guadeloupet, Martinique'i,  Saint Martini ja Saint Bathelemeyd külastanud turistid. 

«See on peegeldus sellest, mis toimub Antillides ja, rohkemgi, mis toimub Ladina-Ameerikas ja Kabiibidel tervikuna – seal on Dengue palaviku numbrid küündinud tänavu seninägematutesse kõrgustesse,» sõnas ta.

Riigi terviseamet rõhutas siiski, et mingiks paanikaks põhjust pole, kuid lisas, et inimesed võiksid enda käitumise üle vaadata ja aidata seeläbi vähendada viiruse levikut. Näiteks soovitati kõikjalt eemaldada seisev vesi, mis meelitab sääski jooma.

Eesti terviseameti sõnul on Dengue palavik sääskedega leviv viirushaigus, millesse haigestub WHO andmetel maailmas igal aastal 50–100 miljonit inimest. Nendest poolel miljonil tekib dengue palaviku hemorraagiline vorm ja sureb 20 000 – 25 000 inimest, enamasti lapsed.

Haiguse peiteperiood võib ulatuda kolmest päevast 14 päevani, 40–80 protsenti inimestest põeb haiguse läbi asümptomaatiliselt.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles