Kolmekordne olümpiavõitja vabanes enne Pariisi mänge võistluskeelu alt

Karl Mihkel Eller
Copy
Sun Yang võitis oma kaks esimest OM-kulda 2012. aastal Londoni mängudel, neli aastat hiljem lisandus kõige kirkam medal ka Rio de Janeirost.
Sun Yang võitis oma kaks esimest OM-kulda 2012. aastal Londoni mängudel, neli aastat hiljem lisandus kõige kirkam medal ka Rio de Janeirost. Foto: Stefan Wermuth / Reuters / Scanpix

Ujumises kolm olümpiakulda võitnud Sun Yang vabanes pika võistluskeelu alt. 32-aastane hiinlane kinnitas, et tahab uuesti võistlema hakata.

Yang oli 2010ndatel ujumise üks suuremaid staare. 2012. aastal Londonis 400 ja 1500 m vabaujumises kulla võitnud Yang sai kaks aastat hiljem kolmekuulise võistluskeelu, sest ta kasutas keelatud aineid, kuid põhjendas, et vajas neid südameprobleemide raviks.

Kurioossem juhtum leidis aset 2018. aastal, kui Yangi koju tuldi võtma pistelist dopinguproovi, kuid pärast vereproovi võtmist juhtus midagi enneolematut. Yang keelas dopinguküttidel vereprooviga lahkuda ning väidetavalt kutsus tema ema kohale jõmmid, kes poja testid toore jõu ja vasarahoopidega hävitasid.

Yangil jäi pärast juhtumit aga õigust ülegi. Ta põhjendas, et dopingukütid ei käitunud professionaalselt ega oma ametile vääriliselt. Talle määrati kaheksa-aastane võistluskeeld, kuid ta läks oma õigust nõudma spordiarbitraaži (CAS), et pääseda 2021. aasta Tokyo olümpiale. Mõned kuud enne mänge tuli aga otsus, et keeld jääb kehtima, kuid seda lühendati.

Ühel hetkel koguni maailma vihatuimaks sportlaseks nimetatud Yang võib nüüd taas vabalt võistelda ning kinnitas, et ihkab tagasi basseini. «Loodan, et saan võimalikult kiiresti tagasi tulla,» ütles ta.

Pariisi olümpiamängudele ta aga ei mõtle, sest see toimub natuke rohkem kui kahe kuu pärast. «Olümpiamängud on minu jaoks lihtsalt võistlus. See saab läbi ja siis on teised võistlused,» arvas ta.

Senise karjääri jooksul kolm olümpiakulda ja üksteist pikaraja MM-kulda võitnud Yang ütleb, et spordist eemal oldud aeg on olnud raske, aga see on ka tema elu muutnud. «Suurim muutus on see, et olen loonud pere. Need neli aastat on mu elule värvi lisanud,» tunnistas mees.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles