Meedia: olümpiamängud toimuvad naftariigis

Copy
Katari olümpiakomitee embleem. Foto on illustratiivne.
Katari olümpiakomitee embleem. Foto on illustratiivne. Foto: Frank Hoermann / Sven Simon / picture alliance / Scanpix

12 aasta pärast leiavad aset 36. suveolümpiamängud, kuid selle korraldajalinn on veel lahtine. Hispaania meedia teatel on Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) aga juba langetanud põhimõttelise otsuse, et 2036. aasta olümpia toimub Dohas.

Relevo sõnul täpsustavad Katar ja ROK lepingu lõplikke üksikasju ning teatavaks peaks see tulema alles 2026. või 2027. aastal. Nimelt on ROKil kirjutamata reegel, mille kohaselt peaks võõrustajalinn mandrilt mandrile roteerima iga nelja aasta tagant.

Sel suvel peetakse olümpiamängud Pariisis, 2028. aastal Los Angeleses, 2032. aastal Austraalias Brisbane'is ja nii oleks loogiline, et 2036. aastal oleks kord Aasia käes, sest Aafrikast ei leitud piisavalt tugevat kandidaati.

Olümpia peetakse Katari pealinnas Dohas, kus viimase kümnendi jooksul on toimunud arvukalt suuri spordivõistlusi. Kõige olulisem neist oli 2022. aasta jalgpalli MM-finaalturniir.

Lisaks on Dohas välja selgitatud maailma parimad kergejõustikus, ujumises ja käsipallis. Korvpalli MM-finaalturniir jõuab linna 2027. aastal.

Katarit on karmilt kritiseeritud nn spordipesu eest, sest kogu uhke klantspildi taustal on etteheiteid riigis valitseva inimõiguste olukorra pärast. Samas pole eetilised küsimused takistanud spordiorganisatsioone üksteise järel riigile mainekaid võistlusi andmast.

2036. aasta olümpialinna leidmise protsessiga tehti algust 2019. aastal. Ametlikult on kandidatuurist teada andnud Istanbul, Tšiili pealinn Santiago, Indoneesia tulevane pealinn Nusantara ja veel ametlikult kinnitamata linn Indias. Potentsiaalseid kandidaatlinnasid üle maailma on aga kümneid. Dohas on olümpiamängudeks vajalikust taristust valmis ligi 80 protsenti.

Märksõnad

Tagasi üles