Jultunud venelased tahavad sõdurid olümpiale saata

Elisabeth Siivelt
Copy
Mikhail Igolnikov (sinises).
Mikhail Igolnikov (sinises). Foto: SERGIO PEREZ / REUTERS / Scanpix

Venemaa judoliit nimetas teisipäeval oma koondise Pariisi olümpiamängudeks. 12 judokast vähemalt kaks rikuvad räigelt rahvusvahelise olümpiakomitee (ROK) reegleid.

ROK otsustas möödunud aasta lõpus, et Venemaa ja Valgevene individuaalalade sportlased võivad olümpial osaleda neutraalsena. Üheks tingimuseks oli, et mängudele pürgivad sportlased ei tohi olla aktiivselt toetanud Venemaa sõda Ukrainas ega kuulunud oma riigi sõjaväkke või luureteenistusse.

Venemaa olümpiakoondises olev 27-aastane Mihhail Igolnikov on sõjaväes leitnant. 2019. aastal võitis ta kaks sõdurite maailmameistritiitlit. Venelane on poseerinud koos diktaatori Vladimir Putiniga ning Ukraina väljaande Molfari teatel sai ta oma riigi heaks tehtud töö eest aumärgi.

Samuti on ta kahekordne Euroopa meister kuni 90 kg kaaluklassis.

24-aastane Madina Taimazova on samuti sõdur, ta kuulub sõjaväe spordiklubisse CSKA. Ukraina väljaande Babeli andmeil andis Putin 2020. aastal Taimazovale kodumaa teenimise eest aumärgi. Aasta hiljem pälvis ta Venemaa aasta sõduri tiitli. 2022. aastal poseeris Taimazova Putinit ja sõda toetava pildi ees.

Kaaluklassis -70 kg võistlev Taimazova on Tokyo olümpiapronks. Oma karjääri jooksul on ta võitnud MM-pronksi, EM-hõbeda ja EM-pronksi.

Pole sugugi ebatavaline, et atleedil on oma sportlaskarjääri kõrval sõjaväeline auaste või töökoht riigi jõustruktuurides. Nii on see ka mitmes Euroopa riigis, näiteks Saksamaal ja Prantsusmaal. 

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles