Putini sabarakust spordijuht: nad pole sportlased, vaid reeturid

Karl Mihkel Eller
Copy
Umar Kremljov
Umar Kremljov Foto: Maksim Konstantinov / SOPA Images via ZUMA Press Wire / Scanpix

Kuigi osal Venemaa sportlastel on võimalik Pariisi suveolümpial osaleda, seda neutraalsete sportlastena, siis rahvusvahelise poksiliidu (IBA) president Umar Kremljovi sõnul ei hinda ta neid sportlasi, kes sellisel viisil suvel suurel spordipeol osalevad.

Rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK) teatas detsembris, et Venemaa sportlased võivad osaleda Pariisi olümpiamängudel. Tingimusteks oli, et riigi sümboolikat ei tohi kasutada, nad ei tohi olla Venemaa sõjaväe palgal ega tohi toetada sõda Ukrainas.

Vladimir Putini lähikondlane Kremljov, kes on IBA president, ei hinda enda sõnul sportlasi, kes nende tingimustega nõustuvad.

«Mul oleks häbi, kui peaksin teile ütlema, et nad võistlevad ilma lipu või hümnita. Ma ei mõista neid, kes on valmis võistlema ilma lipu ja hümnita. Ta jätab sellisel moel oma riigi maha. Nad ei ole meie sportlased, nad on reeturid. Nad on valmis võistlema raha ja riigi pärast,» ütles Kremljov intervjuus Match TV-le.

IBA on viimasel ajal huvitaval kombel hakanud ROKiga vägikaigast vedama. Hiljuti tuldi välja otsusega, et Pariisi olümpial medalitele tulevaid poksijaid premeeritakse kokku 2,9 miljoni euro väärtuses auhinnarahaga.

See on käimine rahvusvahelise kergejõustikuliidu (WA) jälgedes, mis samuti olümpiamedaliste premeerib, kuid erinevalt ühest olümpia põhialast, teevad poksijad seda täiesti valedel alustel.

ROK on reageerinud Kremljovi lubadusele vastuoluliselt. Poks ei kuulu praegu 2028. aasta Los Angelese olümpiamängude programmi, kuid katusorganisatsioon hoiatas siiski, et poksija, kelle alaliit kuulub IBAsse, ei saa nelja aasta pärast olümpial osaleda.

IBA teatas, et investeerib järgmise nelja aasta jooksul enne Los Angelese olümpiamänge auhinnarahadesse üle 70 miljoni euro. Inside The Games peatoimetaja Duncan MacKay sõnul ei pane ROKi ähvardus alaliite IBAst lahkuma.

ROK märkis oma avalduses, et Kremljovil lubatud raha tuleb otse Kremlist. Tasub märkida, et IBA peamine koostööpartner on Venemaa valitsusele kuuluv maagaasi- ja naftakontsern Gazprom.

MacKay juhib tähelepanu, et enamik riike sellest ei hooli, vaid huvitub rahasüstist. «Poks on alati olnud kõige korrumpeerunud olümpiaala,» lisas ta.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles