Kolibakter ja tigedad kohalikud: enne olümpiamänge hõljuvad küsimärgid Seine'i vee puhtuse kohal

Tõnis Grepp
, Reporter
Copy
2023. aastal tuvastati Seine'i jõel peetud triatloni testvõistlustel, et ujumisdistantsideks pole vesi siiski piisavalt kõlblik.
2023. aastal tuvastati Seine'i jõel peetud triatloni testvõistlustel, et ujumisdistantsideks pole vesi siiski piisavalt kõlblik. Foto: Scanpix/AFP

50 päeva pärast algavad 2024. aasta Pariisi olümpiamängud, kus linna läbival Seine'i jõel plaanitakse korraldada triatloni ja avaveeujumise võistlusi, kuid viimased sada aastat on keelatud seal saastunud vee tõttu ujuda. Pariisi võimuorganid on mure lahendamiseks teinud suuri investeeringuid, mis on tekitanud linna elanike seas meelehärmi.

2017. aasta september, Prantsusmaa pealinn valitakse võõrustama 2024. aasta suveolümpiamänge. «See saab olema maagiline,» hõiskas toona Pariisi linnapea Anne Hidalgo ning lubas koos kolmekordse olümpiavõitjaga Tony Estanguet'ga, kes hiljem valiti võistluse korralduskomitee presidendiks, pakkuda inimestele sellised olümpiamängud, mida varem pole kunagi nähtud.

Just siis, kui Prantsusmaa hakkas oma plaane laiemale publikule tutvustama, tabas maailma koroonapandeemia, mille tulemuseks olid märkimisväärsed viivitused mõne plaani elluviimisel. Vähem kui aasta enne mängude algust puhkes Gazas sõda, mille tõttu olid riigisisesed ja rahvusvahelised pinged.

Neli kuud enne suveolümpiamänge toimus terrorismirünnak Venemaal, mille järel tõstis Prantsusmaa terrorismiohu taseme kõige kõrgemale. See on mõjutanud ka võistluse avatseremooniat, mis leiab aset Seine'i jõel. Pealtvaatajate kohti vähendati varem välja hõigatust 600 000 kohast koguni kaks korda.

Suurim projekt on seni olnud Seine'i jõe puhastamine, mis on kujunenud palju keerulisemaks ja kulukamamaks projektiks, kui algselt arvati. Alates 1923. aastast on saastunud vee tõttu jões keelatud ujuda.

Investeeritud on üle miljardi euro

Prantsusmaa on investeerinud Seine'i vee puhastamiseks 1,4 miljardit eurot. Eelmise kuu alguses sai valmis suure veepuhastusprojekti viimane rajatis, ehk Austerlitzi raudteejaama lähedale ehitatud hiiglaslik 50 000 kuupmeetrit sademevett mahutav veereservuaar.

Austerlitzi raudteejaama lähedale ehitatud veereservuaar.
Austerlitzi raudteejaama lähedale ehitatud veereservuaar. Foto: Scanpix/AFP

See peaks tagama, et triatlonivõistlust on võimalik Seine'i jõel läbi viia. Suurema saju korral täidetakse see puhastamata vihmaveega. 

Austerlitzi raudteejaama lähedale ehitatud veereservuaar.
Austerlitzi raudteejaama lähedale ehitatud veereservuaar. Foto: Scanpix/AP

Suur osa töödest lõpetatakse enne olümpiamängude algust. Kolme aasta jooksul on veel 23 000 korterit ühendatud kanalisatsioonisüsteemiga, varem suunati puhastamata reovesi Seine'i. Lisaks ühendati linna kanalisatsiooniga 260 majutuspaati ja on ajakohastatud või ehitatud uued reoveepuhastusjaamad.

Kõigi selle suure puhastustralli juures pole jõgi siiani piisavalt puhas, et seal saaks võistlusi läbi viia.

Kolibakter

Mullu suvel said võistluse korraldajad häid uudiseid, et jõevee kvaliteet on suurepärane. Mõni kuu hiljem tuvastati aga triatloni testvõistlustel, et ujumisdistantsideks pole see siiski piisavalt kõlblik. Tänavu aprillis analüüsitud proovides midagi head ei leitud ning proovidega tegelenud ettevõte Surfrider Foundation leidis jõest muret tekitavalt palju kolibaktereid (Escherichia coli).

Tööline Seine'i jõge prügist puhastamas.
Tööline Seine'i jõge prügist puhastamas. Foto: Scanpix/AFP

Pariisi abilinnapea Pierre Rabadan kostis selle peale, et vee kvaliteet kipub olema halvem just külmematel kuudel, kui sajab rohkem vihma, mis võib üle koormata linna kanalisatsioonisüsteemi, mille tõttu satub reovesi Seine'i. Samuti tõi Rabadan välja, et ettevõte võttis proovid enne uue veereservuaari avamist. «Me ei taha, et inimesed ujuksid talvel, vaid juulis ja augustis. Me teame, et siis on tingimused kõige soodsamad,» ütles Rabadan intervjuus.

Olümpiamängudel tahetakse kuulsat jõge kasutada ujumismaratonideks ning triatloniks. «Me teame, et see on suur katsumus. Saame võistlusi vihma tõttu edasi lükata. Kuna need võistlused on üsna kava alguses, võime paremat ilma oodata. Oleme enesekindlad, et saame Seine'i kasutada,» ütles Estanguet.

Korraldajad loodavad, et olümpiamängude ajal oleks ilus ilm. Nad on avalikult rääkinud võimalusest, et tormi või kõvema vihmasaju korral tuleb Seine'i ujumine edasi lükata või isegi ära jätta.

Protest

Kulukas jõevee puhastus on tekitanud meelehärmi Pariisi elanike seas. Meeleavaldajad on plaaninud vastuolulist protesti valitsuse kalli jõeveekoristus plaani vastu. Protesti käigus jäetakse oma väljaheide jõkke, mil president Emmanuel Macron ja Pariisi linnapea Anne Hidalgo kavatsevad sinna ujuma minna. Hoolimata sellest, et vesi on vaid nädalaid enne olümpiamängude algust liiga saastunud, on mõlemad lubanud ise 23. juunil riided seljast heita ning Seine'i ujuma minna, et tõestada jõevee puhtust.

Üks suurimaid vastuolusid on kohalike arvates Prantsuse valitsuse plaan korraldada üritusi Seine'i jões, hoolimata sellest, et saastunud jõevesi pole olnud kõlblik ujumiseks juba terve sajand. Pariisi elanikud tõid välja, et olümpiamängude korraldamisele raisatakse liigselt ressursse, samal ajal kui mõned linnaosad võitlevad vaesusega. Liikumine hakkas sotsiaalmeedias levima pärast seda, kui linnapea ja president teatasid, et nad kavatsevad jões ujuda. 

Sotsiaalmeediaplatvormile X postitati tehisaruga tehtud foto, kus Seine'i jõe ääres on mitu vetsupotti.

Korraldajad on teinud selgeks, et kui vee kvaliteet ei vasta kahe nädala jooksul Euroopa ohutusstandarditele, siis neil pole varuplaani.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Tagasi üles