ROK ei lase Valgevene maadlejat olümpiale, kas võimaluse saab Heiki Nabi? (2)

Ville Arike
, reporter
Copy
Heiki Nabi on viimase kolme aasta jooksul käinud läbi tulest, veest ja vasktorudest. Kas võitlust kroonib ikkagi Pariisi olümpiale pääsemine?
Heiki Nabi on viimase kolme aasta jooksul käinud läbi tulest, veest ja vasktorudest. Kas võitlust kroonib ikkagi Pariisi olümpiale pääsemine? Foto: Sander Ilvest

Eesti koondis Pariisi olümpial on saamas täiendust ootamatust kohast. Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK) ei luba mängudele mitmeid agressorriikide sportlasi, teiste seas on käsi ette pandud Valgevene maadlejale Pavel Hlintšukile. Too aga alistas maikuus Türgis peetud valikvõistluse otsustavas matšis Heiki Nabi. Kas see viib Nabi Pariisi?

Valgevene portaali sb.by teatel saatis ROK eelmisel nädalal Valgevene ja Venemaa olümpiakomiteele esimese nimekirja neutraalsetest sportlastest, keda lubatakse Pariisi mängudele. Selles oli 14 venelast ja 11 valgevenelast. Kuivõrd nimekiri on agressorriikide spordijuhtide loodetuga võrreldes hoopis lühem, avaldatakse ROKi otsuse osas mõistagi sügavat nördimust - nagu sealmail kombeks.

Meile kõige tähtsam on teadmine, et nimekirjas ei ole Hlintšukki. «Kuidas saab rahulikult võtta seda, et kümnest meie paremast maadlejast, kes võitlesid välja olümpiakoha, läbis ROKi sõela ainult 20-aastane Abubakar Haslahhanov, ülejäänud (ja sugugi mitte kõik) aga asendati koondise teiste-kolmandate numbritega?» küsis portaal.

Jah, maadluses võidetakse kohti riigile ning idee kohaselt saaks Valgevene välja panna kellegi teise. Ent ka too sportlane peaks läbima ROKi kriteeriumidesõela.

Igatahes on Wikipedia Pariisi OMi maadluse kvalifikatsiooni lehele juba ilmunud Nabi nimi - ning et ta sai edasi just viimaselt valikturniirilt ja kustutatud on Hlintšuki nimi.

Loodame, et nii ka läheb! Eesti Olümpiakomiteele pole kinnitust Nabi Pariisi pääsemisest veel tulnud.

Nabi on karjääri jooksul tulnud kahekordseks maailmameistriks ja võitis 2012. aastal Londonis olümpiahõbeda. 2021. aastal sattus ta dopinguskandaali, mis lõppes 2023. aastal rahvusvahelise arbitraaži CASi tõdemusega, et Nabi ei ole dopingutarvitaja.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.

Märksõnad

Tagasi üles