Olümpia korraldajad leidsid lõpuks varuplaani, kui Seine'i jõe kvaliteet ei parane

Postimees Sport
Copy
Seine'i jõgi.
Seine'i jõgi. Foto: Scanpix/AP

Pariisi olümpiamängude korraldajad on avaveeujumise võistlustele valmistamas ette varuplaani, juhuks kui Seine'i jõe veekvaliteet ei vasta nõuetele.

Lisaks avaveeujumise võistlustele planeeritakse Seine'i jões korraldada ka triatloni ujumisdistantsid, kuid pikka aega on vee kvaliteedi teemal olnud küsimusi. 

Pariisi ametiasutuste andmetel on enterokokkide ja kolibakterite tase olnud perioodil 24. juuni kuni 2. juuli normi piires kuuel päeval üheksast. Vee kvaliteet sõltub muu hulgas ka sademetest ja temperatuurist. Seine'i vee kvaliteet peaks palju paranema tänu kuivemale ja soojemale suvele, mis vähendab jõkke sattuva reovee hulka.

Juunis teatati, et varuplaani pole. Nüüd aga jagati, et kui baktereid on sportlaste turvalisuse tagamiseks liiga palju, siis planeerivad korraldajad viia 10 kilomeetri avaveeujumise distantsid üle Vaires-sur-Marne'i, mis võõrustab ka sõudmise ja aerutamise võistlusi. Rahvusvahelise triatloniliidu reeglid lubavad aga viimase võistlusena korraldada triatloni asemel duatlon ehk järgi jääks üksnes jalgrattaspordist ja jooksmisest koosnevad võistlused. Varem pole sellist hädalahendust olümpiamängudel kasutada tulnud.

Prantsusmaa ametivõimud on kulutanud rohkem kui 1,4 miljardit eurot, et puhastada jõge, milles pole tohtinud ujuda ligi sada aastat. Kriitikud leiavad, et puhastamiseks kulutatud suurt summat oleks võinud kasutada targemalt.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Tagasi üles