Karm tõde: Pariisi olümpiale lubatakse paljud sõda toetavad Venemaa ja Valgevene sportlased

Copy
Pariisi olümpia algab tuleval nädalal.
Pariisi olümpia algab tuleval nädalal. Foto: Panoramic/SIPA/Scanpix

Värskest uuringust selgub, et vaatamata väidetavatele piirangutele stardib Pariisi olümpial Ukraina sõda toetavaid agressorriikide sportlasi.

Inimõiguste eest seisva mittetulundusühingu Global Rights Compliance'i (GRC) uuringust ilmnes, et spordipeol osalemiseks rohelise tule saanud 33st sportlasest on reegleid rikkunud kümme Venemaa ja seitse Valgevene sportlast. Reutersi andmetel omab infot ka Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK), kuid vähemalt seni on tähelepanekuid ignoreeritud.

Agressorriikide esindajatele määrati kindlad suunised. Pariisi pääsemiseks ei tohi sportlane kuuluda sõjaväkke ega avalikult sõda toetada. Eos välistati võistkondade osalemine. Lisaks ollakse väljas oma sümboolikata.

GRC dokumentides on aga nime ja näoga välja toodud reeglite rikkujad ja nende patud. Eksimusi on erinevaid. Alustades sotsiaalmeedias sõda pooldavate postituste like'imisest, lõpetades sõjasümboolika eksponeerimisega. Mõni on seotud riikliku julgeolekuasutusega. Täispika nimekirja leiab SIIT!

GRC andmetel on 2022. aasta veebruaris alanud sõjas hukkunud üle 450 Ukraina tippsportlase. Nad ootavad ROKilt reageerimist.

«Need olümpiamängud peaks avama ROKile võimaluse kinnitada ja näidata austust oma inimõiguste poliitika vastu,» ütles GRC president Wayne Jordash.

ROKi senised sõnumid on aga sisutühjad. «Me ei saa kommenteerida üksikjuhtumeid ega sõltumatu komisjoni otsuseid. Oleme Pariisi olümpiale lubanud kõik neutraalsed atleedid vastavalt ROKi täitevnõukogu otsusele,» seisis nende avalduses.

Tagasi üles