PM PARIISIS Puusta ja Rammo naudivad Marseilles koduseid olusid

Copy
Ingrid Puusta ja Karl-Martin Rammo Pariisi olümpial.
Ingrid Puusta ja Karl-Martin Rammo Pariisi olümpial. Foto: Erakogu

Esimeste eestlaste seas jõudsid olümpialinna purjetajad Ingrid Puusta ja Karl-Martin Rammo, aga nemad mõistagi Marseillesse, mitte Pariisi. Nende võistlus algab pühapäeval ning esimeste seas läheb veele ka Puusta purjelauaklassis IQFoil. Rammo klass ILCA7 (endine Laser Standard) stardib mõni päev hiljem.

Mõlemad võistlevad oma neljandal olümpial ning seega on neil nii kogemusi kui ka võrdlusmaterjali. Nii Puusta kui ka Rammo usuvad, et nende jaoks tuleb nii-öelda kõige kodusem olümpia.

Ingrid Puusta
Ingrid Puusta Foto: SailingEnergy

«Meie mõlema ettevalmistus on läinud kenasti. Saime varustuse kätte, on toimunud üks mõõtmine ja kaks päeva oleme vee peal olnud. Ilmad on olnud keskmised, esimesel päeval oli rohkem tuult, täna (teisipäeval – V. A.) aga väga vähe. Pühapäeval ei lastud vette, siis oli torm ja äike,» alustas Puusta tehtu tutvustamisega. Nüüd aga paistab päike ning püütakse soojaga kohaneda.

«Üldiselt on asjad enam-vähem. Olen pidanud tegelema tehniliste asjadega, laud läks natuke katki. Muidu on kõik läinud plaanipäraselt,» lisas Puusta.

Rammo sõnul on temal asjad sujunud harjumuspäratult hästi. «Minu võistlus algab enam-vähem siis, kui Ingridi oma lõpeb, tulin teadlikult varuga. Meie klassis antakse paadid kohapeal ning seetõttu võib ette tulla erinevaid üllatusi. Täna sõitsin esimest päeva võistluspurjega. Kõik on hästi, siis võib-olla tulin liiga varagi siia,» mõtiskles Rammo.

Olude poolest on tegemist koduseima olümpiaga, sest need sarnanevad Tallinna lahe omadega. Rammo: «Tokyos oli palju kuumem. Temperatuur võis isegi sama olla, aga õhuniiskus oli palju kõrgem. Oleme Vahemerel võistelnud mitmel pool. Lained on tuttavad, saladuslikke hoovusi pole. Mõnel olümpiaveel on olud kogu aeg samasugused, siin vahelduvad nagu koduski.»

Karl-Martin Rammo
Karl-Martin Rammo Foto: sof.ffvoile.fr

Puusta: «Olen siin võistelnud mitmel EMil, samuti treeninglaagrites. Paik on tuttav. Mulle alati meeldib, kui kõik asjad on nii, nagu mulle sobib. Päev enne võistlust tuleb väike närv ikka sisse. Lõpptulemus esimese poole sisse oleks täitsa okei.»

Rammogi soovib mõistagi saavutada võimalikult hea tulemuse, aga talle oli tähendusrikas pigem see, kuidas oli muu elu kõrvalt võimalik olümpiale jõuda. «Närvi mul sees pole. Oluline on see, mida teed stardi ja finiši vahel, muu mitte,» lausus ta kogenud olümplasele iseloomuliku stoilise rahuga.

Purjetamine on aga ala, kus oludest loeb väga palju. Mõnele sobib paremini tugev, teisele nõrk tuul. Näiteks Rammo võitis esmaspäeval kaks treeningusõitu, teisipäeval oli korra aga ka tagantpoolt viies.

Tagasi üles