Poisist, kes vihkas vett, sai ujumise superstaar

Copy
Adam Peaty
Adam Peaty Foto: Andrew Medichini / AP / Scanpix

Ujuja Adam Peaty läheb olümpial ajalugu tegema, aga tema teekond Pariisi on olnud kõike muud kui lihtne. Sealjuures pani ta mullu karjääri pausile.

Ajaloo parimaks meeste rinnuliujujaks peetud Peatyl on kolm olümpiakulda, kaheksa maailmameistritiitlit ja mitmeid maailmarekordeid 50 ja 100 meetri rinnuliujumises.

Peaty vihkas vett

Peaty ema viis oma poja esimest korda ujuma nelja-aastaselt koos vanema õe Bethanyga. Seal oli tulevane staar hirmust karjunud. «Adam vihkas vett,» ütles Peaty ema.

«See kõik jõudis punkti, kus mu sõber pidi ta tundidesse viima, sest ta nutt oli liiga piinav. Ta tõusis isegi vannis püsti,» lisas ta Daily Mailiga vesteldes.

Kui Peaty poleks oma foobiast üle saanud, oleks ta võinud Rio olümpiale minna hoopis riistvõimlejana. 

«Meil ei olnud meeste võimlemiseks varustust, kuid Adamil oli selgelt loomulik sportlik anne,» ütles tema võimlemistreener Linda Sylvester. «Ta tahtis alati olla parim. Isegi üheksa- või kümneaastaselt soovis ta uuesti proovida, kui kellelgi teisel läks temast paremini,» lisas ta.

Peaty liitus esimest korda Dove Valley ujumisklubiga, kui ta oli üheksa-aastane. 12-aastaselt hakkas ta võitma võistluseid ja püstitama klubi rekordeid.

14-aastaselt liitus ta Derby ujumisklubiga, kuid klubi treenerile, endisele olümpiaujujale Melanie Marshallile ei avaldanud Peaty eriti muljet ning ta pani sportlase ujuma nooremate tüdrukutega. Treener nägi esimest korda «midagi erilist», kui Peaty ujus rinnuli.

Kuldmedal ei lahenda vajalikke probleeme

Esimest korda tõusis ujuja suurele pildile, kui 2014. aastal purustas ta Euroopa meistrivõistlustel 50 meetri maailmarekordi ja võitis Rahvaste Ühenduse mängudel kulla 100 meetri rinnuliujumises.

Edasine, nagu ütlevad klassikud, on juba ajalugu, sest lisaks kolmele olümpiakullale on Peaty 17-kordne Euroopa tšempion ja kaheksakordne maailmameister.

29-aastase inglase sõnul on ta pidanud oma suhtumist võitudesse muutma. Ta ei seo enda tulemusi enam üldise õnnega, vaid soovib hoopis oma karjääri kõige raskematest hetkedest taastuda ning püüda Pariisis 100 meetri rinnuliujumises kolmandat järjestikust olümpiakulda.

«Minu suhe kuldmedaliga on praegu selline, et ma tean, et see ei lahenda ühtegi probleemi, mida ma tahan,» ütles Peaty väljaandele The Guardian.

«Kui sa oled noorem, siis su suhtumine on selline, et kui ma saan kuldmedali, lahendab see nii palju probleeme. Ja see lahendabki, kuid see ei lahenda probleeme, millele ma otsin lahendusi praegu,» lisas ta.

«Ilmselgelt teen seda nüüd selleks, et võita, ma tahan olla parim. Ma olen parim, mul on ikkagi maailmarekord. Ja mind ootab Pariisis hea väljakutse. See on ainus asi, mis mind motiveerib.»

Oma kahel esimesel olümpiatsüklil oli Peaty domineeriv, võites tohutute vahedega. Viimased kolm aastat on ta proovile pannud viisil, mida poleks osanud ette kujutada.

2021. aastal läks ta lahku elukaaslasest Eiri Munrost, kellega tal on kolmeaastane poeg. Lisaks oli ujujal jalaluumurd ning ta kaalus tõsiselt karjääri lõpetamist. Oma probleemide eest põgenemiseks hakkas ta alkoholi tarbima. Selleks, et oma kolmandatele olümpiamängudele jõuda, pidi sportlane enda suhtumist muutma. 

«Kui sul on laps ja sa teda kallistad, mõistad, et see on midagi suuremat kui miski muu,» ütles ta.

«2021., isegi 2022. aastal ja veel enne seda rebisin end peaaegu lõhki, kuna tundsin, et elu pole elamist väärt, sest ma kaotasin. See ei ole jätkusuutlik suhtumine,» lisas ta.

Peaty otsustas 2023. aasta märtsis spordist loobuda, et seada esikohale oma vaimne heaolu. 

«Ma vihkasin sporti päris palju. Aga nüüd ma naudin seda jälle,» ütles ta 2023. aasta oktoobris The Independentiga vesteldes oma pausile mõeldes. «Ma olen palju õnnelikum ja tasakaalukam,» rääkis sportlane toona.

Nüüd on Peaty leidnud rahu kirikus käimisest ja teraapiast. Praegu on ta enda sõnul palju rahulikum. Kuigi ujuja usub, et Pariisi jõudmine on tohutu saavutus, ei ole tema eesmärgid basseinis muutunud.

Tänavune olümpia

Peaty pääses olümpiale, kui ujus Suurbritannia meistrivõistlustel aja 57,94. Dohas toimunud MMil võitis ta aga pronksi.

Kui Peaty peaks võitma 100 m rinnuliujumise, oleks ta ajalugu silmas pidades Michael Phelpsi järel teine ​​mees, kes on samal alal võitnud kolmel järjestikusel olümpial.

See ülesanne ei ole aga briti jaoks lihtne.

Meeste 100 meetri rinnuliujumises on ta küll 57,94ga maailma selle hooaja edetabeli liider, aga silmas tuleb pidada ka Dohas võidutsenud Nic Finki ja hiinlast Qin Haiyangi. 

Näib, et need on tema viimased mängud ning Peaty jaoks oleks sobiv lõpp ainult kuldmedali võitmine.

Tagasi üles