PM PARIISIS Nelli Differti olümpia selge eesmärk: kannan ainult kulda, teiste metallide vastu on mul allergia

Copy
Nelli Differt teeb oma olümpiadebüüdi päev pärast avatseremooniat ehk 27. juulil.
Nelli Differt teeb oma olümpiadebüüdi päev pärast avatseremooniat ehk 27. juulil. Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix Baltics
  • Differti mask põrus relvakontrollis, relvameister Kaido Kaaberma asus seda korda tegema.
  • Treener Nelis-Naukas oli valmis ajakirjanikele näitama võimaliku vastase vehklemisstiili.
  • Nelis-Naukas: vehklemine on nii ettearvamatu ala, kulla võivad võita kõik 36 naist!

​Kohe avatseremoonia järgsel hommikul olümpiavõistlust alustava epeevehkleja Nelli Differti võistluseelne pressikonverents Pariisis võttis erinevaid lõbusaid, põnevaid ja dramaatilisigi pöördeid, ent lõppes peaosalise kindla ja rahustava lausega: «Paanikaks pole põhjust.»

Koos alati värvika treeneri Helen Nelis-Naukasega pressikonverentsi andnud sünnipäevalaps Differt lausus alustuseks, et kindlasti on tegemist eelnevatega võrreldes erilisema sünnipäevaga, sest ta saab seda tähistada niisugusel suurel spordipeol: «Päev on olnud hästi kiire: hommikul oli trenn, siis käisime võistluspaigas Grand Palaisis markeerimas, tehti kogutuur ja tutvustati võistluse korraldust. Seejärel jooksime sööma ja nüüd oleme siin!»

Palun rääkige viimastest nädalatest ja olümpiaks valmistumisest!

Differt: «Enne olümpiat tegime kaks laagrit: kõigepealt koos ukrainlastega nädala Prantsusmaal, Pariisist 30 km põhja pool. Seal olid ka jaapanlased ja veel mõned vehklejad, kes muidu treenivad Pariisis, aga käisid päevaks külas. Seejärel tegime nädalase laagri Poolas koos sealsete vehklejatega. Ettevalmistus on läinud hästi, paar päeva sain ka kodus olla. Olen võistluseks valmis.»

Kas korralduslikult kõik sujub, kuidas on lood transpordi, söögiga?

Differt: «Jõudsime eile (teisipäeva – V. A.) õhtul kohale ja kogu asi tekitas korraks väikese šoki, sest meie bussijuht ei teadnud täpselt, kuhu sõita. Tiirutasime esmalt ümber lennujaama, siis tulime siia, aga kotte polnud. Sööklas olid megapikad järjekorrad ja saalis käimine samamoodi venis bussisõitude pärast. Aga praegu olid sööklas lühikesed järjekorrad ja süüa väga palju. Ülemäära palju pole veel saanud proovida, sest maitsed on keskpärased.»

Astute kohe pärast avatseremooniat võistlustulle, konkurente on üle 30. Kas närv on ka sees või olete rahulik?

Differt: «Pigem on ootusärevus kui närv. Saal, kus käisime, on hästi võimas, väga-väga uhke. Näha on, et nad on palju pingutanud, atmosfäär on teistsugune kui mõnes teises spordisaalis. Pealtvaatajatele on 7000 kohta. Tahaks juba seal vehelda.»

Eeldatava esimese vastase, ameeriklanna Anne Cebula kohta olete öelnud, et ta on teistsuguse stiiliga vehkleja. Kas saaksite lihtsale spordisõbrale selgitada, mida see tähendab?

Nelis-Naukas: «Kas näitan teile siinsamas?! Olen teda nii palju juba järele teinud, et saan näidata...»

Differt: «Tegelikult on väike «aga» ka, endiselt võidakse mulle vastu loosida ka korealanna. Tabel kinnitatakse homme (neljapäeval – V. A.) kella 15ks. Ehk üks variant on ameeriklanna, kes on ebamugav, teine korealanna.

Mida see ebamugav stiil tähendab? Oleme rohkem harjunud vehklejatega, kes hoiavad klassikalist võistlusseisu, käsi on tavalise koha peal. Tema aga liigub teistmoodi, kasutab ekstravagantseid liigutusi, paneb käe asenditesse, mis pole klassikalise vehkleja mõistusele vastav.»

Nelli Differti treener Helen Nelis-Naukas (paremal) oli valmis ajakirjanikele näitama võimaliku vastase vehklemisstiili.
Nelli Differti treener Helen Nelis-Naukas (paremal) oli valmis ajakirjanikele näitama võimaliku vastase vehklemisstiili. Foto: Tairo Lutter / Postimees / Scanpix Baltics

Nelis-Naukas: «Tema vehklemisstiil? Imelik. See on pehmelt öeldud.»

Differt: «Vehklesin temaga 2022. aastal ühel MK-etapil. Samuti talvel Vancouveris, kus naiskonnaga võitsime. Seetõttu tean teda paremini kui korealannat Kangi, kellega pole isegi sattunud vist soojaks vehklema. Aga eks nad mõlemad oskavad vehelda. Kõik 36 kohal siin olevat vehklejat oskavad vehelda. Ja mina pean vehklema oma vehklemist.»

Nelis-Naukas: «Vastased teevad ju ka kodutööd. Sealt võivad tulla üllatused, et läheme rajale ühe plaaniga, aga vastane ei vehkle absoluutselt niimoodi. Vehklemine on ala, kus võib väga palju üllatusi tulla.»

Kuidas läks toonane matš Cebulaga?

Differt: «Võitsin 15:9.»

Miks mitte korrata?

Differt: «Miks mitte!»

Olümpiaks on võimalik valmistuda teistmoodi kui MK-etapiks, võimalikud vastased lõpuni välja on ette teada. Kas see tekitab teistsuguse olukorra?

Differt: «Jah, teame, et siin on 36 vehklejat, MK-etappidel võib neid olla peaaegu 300. Nüüd saab iga vastase vastu teha rohkem individuaalset tööd ja olla paremini valmis. Aga nagu Helen ütles, et on võistlusi, kus arvad, et tead kõike, aga sind ikka üllatatakse.»

Kui paljud sellest 36 vehklejast on võimelised medalit võitma?

Nelis-Naukas: «Täna omavahel arutasime. Kaido (Kaaberma, on kaasas relvameistrina – V. A.) ütles, et 16, aga meie arvasime, et kõik võivad. Vehklemine on nii ettearvamatu ala. Võime meie võita, aga võib ükskõik kes teine võita. Sellepärast see ala mulle meeldibki – nii huvitav!»

Milline on teie eesmärk?

Nelis-Naukas: «Viimasel ajal pole me rääkinud, aga aasta tagasi Nelli ütles, et ta tahab kulda.»

Differt: «Kannan ainult kulda, mul on teiste metallide vastu allergia. Kõrvas ja nabas on ainult kuld.»

Milline roll on Kaabermal?

Nelis-Naukas: «Ta on meie tiimi liider, pole ainult relvameister. Täna juhtus paha asi. Relvakontrollis ei läinud Nelli mask läbi. Kui meil poleks Kaidot kaasas olnud, siis ma ei tea, mida oleksime teinud.

Tellisime tootjafirmalt uue maski. Me ei tea, kas see jõuab siia. Öeldi, et kõik maskile kinnitatud needid peavad olema kumera kujuga, aga kaks neeti olid teravad, ja et sellega veheleda ei saa. Õnneks on Kaidol asjad kaasas, ta läks neete välja võtma ja ümaraid asemele panema. Kas õnnestub, me veel ei tea.

See, kes Eestis maske müüb, võttis FIEga (Rahvusvaheline Vehklemisliit – V. A.) ühendust, et olümpial on 30 vehklejat samasuguse maskiga, ärge jamage! Me ei tea, millega see lõpeb.

Terve hooaeg on relvadega olnud suur jama. Otsin võõraid treenereid, et palun aita! Siis otsustasime, et olümpiale võtame kaasa oma relvameistri, siin pole aega asjadega jamada. Ja et Kaido oli vaba, sai ta meiega kaasa tulla.»

Differt: «Mask on umbes kuu aega vana. Ma ei teadnud, et selline probleem isegi olla võib. Öeldi, et siin on valed needid. Ütlesime, et need on tootja pandud, mida ma teha saan? Vastati: tehke korda!

Tundub, et olime relvakontrollis üks esimesi. Hiinlastel ja korealastel oli samuti palju probleeme ja jäid bussist maha. Olümpial ei tohi logosid peal olla, sellega tekkis korealastel probleem, kuigi nad pole esimesel olümpial. Huvitav on see, et kontrolli ei võetud ühtegi snurri – see on keha külge kinnitatav juhe, mis annab torkest märku.»

Nelis-Naukas: «Imelik on see, et me ei tea vastast, ei tea, mis snurridega saab ja mis maskiga saab.»

Ega võistlemine ohus ole?

Differt: «Ei, seda mitte. Mingi lahenduse leiab alati. Usun, et Kaido suudab lahendada ja saame kontrollist läbi.»

Milles on probleem, kui needid ümarad pole?

Differt: «Keegi ei tea. Ma isegi ei tea, kas see on reeglites kirjas. Aga tundub, et midagi leiti.»

Nelis-Naukas: «See on nende enda väljamõeldis.»

Differt: «Arvan, et paanikaks pole põhjust.»

Tagasi üles