JÄRELVAADATAV Duplantis võitis olümpiakulla maailmarekordiga! (11)

Copy

Pariisi olümpia kergejõustikuprogrammi esmaspäeva õhtuse osa maiuspalaks oli meeste teivashüpe, mille võitis maailmarekordit tähistava 6.25-ga Armand Duplantis. Postimees ja Kanal 2 vahendasid võistlust otseülekandes, kommentaatorid Margus Uba ja Timo Tarve, stuudios Kristjan Gold ja Erki Nool.

Meeste teivashüppes ei tekkinud võitjas hetkekski kahtlust. 24-aastane Duplantis võitis võistluse maailmarekordit tähistava 6.25-ga. Kui medalid said jagatud, oli Duplantis teinud vaid kolm hüpet ning kuni kõrguseni 6.10, mis tähistas olümpiarekordit, piisas talle igakord esimesest katsest.

Tippmarki tähistava 6.25 alistamisega kulus tal rohkem aega. Avakatse oli lubav, kuid lõpuks tõmbas ta lati kätega alla. Teisel katsel kerkis ta jälle lati kohale, kuid nüüd kolistas ta lati maha jalgadega. Kolmas ja viimane katse oli aga perfektne ning ajalugu oligi tehtud.

Hõbedale tuli kaheksa aasta taguse Rio de Janeiro olümpia pronksmedalist, ameeriklane Sam Kendricks 5.95-ga. Pronks kuulus kreeklasele Emmanouil Karalisele 5.90-ga, kes EMil Roomas tuli Duplantise järel hõbedale. Samuti ületas kõrguse 5.90 filipiini Ernest John Obiena, kuid temal tuli leppida neljanda kohaga.

Naiste kettaheites kaitses olümpiavõitu ameeriklanna Valerie Allman, kelle võidukas heide kandus 69.50 meetrini. Teisele kohale käis tihe võitlus ning lõpuks said võrdse tulemuse kaks naist. 67.51 heitsid hiinlanna Bin Feng ja horvaaditar Sandra Elkasevic.

Hõbeda teenis hiinlanna, kes sai tulemuse krija kõigil kuuel katsel ja tema paremuselt teine heide oli 67.25. Elkasevic lasi ära mõõta vaid kaks katset, paremuselt teine oli 64.25.

Naiste 5000 meetri jooksus läks kuldmedal Keeniasse, 24-aastane Beaterice Chebet jooksis 14.28,56 ja võitis kahelt eelmiselt MMilt teenitud hõbeda ja pronksi kõrvale olümpiakulla.

Finišijoone ületas teisena keenialanna Faith Kipyegon, kes mullu Budapesti MMil võitis sel distantsil kuldmedali. Paraku ta aga diskvalifitseeriti, sest põrkas võistluse jooksul konkurendiga kokku. Nii tuli hõbedale isikliku rekordi jooksnud Hollandi esindaja Sifan Hassan (14.30,61), ja pronksile rahvusrekordi kirja saanud itaallanna Nadia Battocletti (14.31,64).

Naiste 800 meetri jooksu kuld rändas Suurbritanniasse, ajaga 1.56,72 võitis 22-aastane britt Keely Hodkinson, kes tuli Tokyos hõbedale. Pariisis kuulus teine koht isikliku rekordi 1.57,15 jooksnud etiooplannale Tsige Duguma, pronksile tuli 1.57,42-ga keenialanna Mary Moraa.

Lisaks peeti õhtuses programmis meeste 3000 meetri takistusjooksu esimese ringi jooksud, meeste 200 m jooksu esimene ring ning naiste 200 m jooksu poolfinaalid.

Tagasi üles