PM PARIISIS Koos maailmarekordinaisega võistelnud eestlannal näib ainest teha ka meie ala ajalugu

Copy
Reena Pärnat eelvõistlusel.
Reena Pärnat eelvõistlusel. Foto: Tairo Lutter

Vibulaskja Reena Pärnat tegi Pariisis oma senise olümpiatee parima eelvõistluse.

12 voorust ja 72 lasust koosnenud formaadi lõpuks kogus eestlanna 720 võimalikust punktist 646, mis andis 64 sportlase seas 42. koha. Kolm suve tagasi Tokyos oli skoor 20, 2012. aasta Londoni mängudel 25 silma võrra madalam. Neil puhkudel lõpetas ta kuuenda kümne alguses.

«Ütleks, et… Ei oskagi hästi kokku võtta. Lasin 646 punkti. Täpselt sama tulemus, mis eelmisel võistlusel, Türgis MK-etapil. Sel hooajal ongi mul tulemus selline olnud. Kuskil 640–650 juures. Arvan, et tegin oma töö ära. Korraliku töö. Muidugi saab paremini, aga üldises plaanis võib täiesti rahule jääda,» arutles Pärnat veidi pärast võistlust.

Positiivsed märgid

Vahetult tema ees oli väga tihe punt. Täpselt sama skoori kogusid kaks sportlast, 648 silma aidanuks juba kindlasti 40 parema sekka. Täna mängiti välja asetused teisipäeval algavateks duellideks. Kui palju paar positsiooni võib olukorda muuta?

«Võib väga palju mõjutada. Aga ei tea mitte kunagi kuni viimase nooleni, kas oleks pidanud laskma natuke rohkem või vähem punkte. Vahepeal isegi, kui lased vähem punkte, võib tulla natuke parem või meeldivam vastane. Seda ei saagi kunagi enne teada, kui duellid toimuvad. Ja võib-olla ei saagi kunagi teada,» kirjeldas Pärnat ka teatavat õnnefaktorit.

Ta lisas, et ei vaadanud võistluse jooksul kordagi, milline on koht või kes ümberringi asuvad. «Teeme treeneriga täiesti oma laskmist. Ei keskendu teistele, ainult endale,» märkis Siret Luige näpunäidete järgi harjutav vibulaskja.

Kogu võistlust iseloomustas ühtne muster. Kuuelasuliste voorude alguses tabas Pärnat 122-sentimeetrise läbimõõduga märklaua keskpunkti peaaegu eksimatult – kümnesse! –, aga viimastel laskudel sattus sisse ka seitsmeid.

«Mul täiesti oleneb päevast ja võistlusest. Täna oli tõesti nii, et viimased nooled olid halvemad kui esimesed. Aga mõnes mõttes on see hea. Duellides tuleb ainult esimesed kolm noolt lasta. Arvan, et see on tegelikult väga hea. Olen hästi palju harjutanud kolmenooleseid laske. Pinget tuli viimastel natuke rohkem,» selgitas Pärnat.

«Siin ongi mitmetunnine laskmine ja pinge kannatamine. Finaalplatsil käib asi väga kiirelt. Vahepeal ei jõua isegi mõelda. Teed autopiloodil, pead lihtsalt laskma. Siin on aega käia oma nooltel järgi, mõelda. Natuke muuta oma mõtlemist, paremuse suunas. See annab natuke rohkem aega oma laske teha.»

Reena Pärnati treener Siret Luik.
Reena Pärnati treener Siret Luik. Foto: Tairo Lutter

Treener Luik lisas: «See näitab, et ta astus julgelt vastu. Võitles pingega. Aga ei jaksanud seda nii kaua vedada ja pidada. Mõnikord on ka vastupidi, et pigem on pinge selline, et paned kohe esimesega pläraka ära, siis on pinge maas ja siis teed korralikke laske. Pigem eelistan seda varianti, mis oli täna. See sobib hästi.»

Alistatav vastane

Sõnasabast kinni haarates: teisipäeval algavates duellides kohtub Pärnat eakaaslase, 30-aastase indialanna Deepika Kumariga. Eelringis oli ta 658 silmaga 23.

«Ta lasi täiesti sellise tulemuse, mille tasemel on võimeline ka Reena. Pole kindlasti kerge vastane, aga siin pole peaaegu ühtegi kerget vastast,» arutles Luik.

Sportlane jätkas: «Nagu olen juba väga palju öelnud, siis pole erilist vahet, kes vastu tuleb. Kõik, kes siia on tulnud, on väga tugevad. Aga kõiki võib ka võita.»

Või peaaegu kõiki. Noored Lõuna-Korea vibulaskjad kirjutasid juba Pariisi mängude avatseremoonia eel olümpiaajalugu. 21-aastane Lim Sihyeon kogus maailmarekordit tähistavad 694 punkti, kaks aastat noorem, 688 silma kogunud Nam Suhyeon ületas samuti eelmise võistluste rekordi (680).

«Ütleks, et tingimused olid päris head. Natuke oli taganttuul, mis viib nooli veidi üles. Aga kokkuvõttes ei mõjuta see laskurit. Varasematel päevadel on olnud veidi tuulisem, aga täna oli väga hea ilm,» rääkis Pärnat soosinud oludest.

«Lõuna-Koreal on väga noor koondis. Väga paljud kahtlesid, kas nad saavad siin oma laskmisega hakkama, sest nad on debütandid.»

Kuid see kõik oli veel eelmäng. «Peaproov finaalideks,» nagu ütles Pärnat.

Pärnati esimene duell, 1/32-finaal toimub kolmapäeva pärastlõunal. Seal lastakse üks ühe vastu kolme noole kaupa, voorude võidu nimel. Edu korral ootab samal õhtul ees ka teine play-off'i ring.

Selline näeb välja vibulaskmise finaalareen. Taustalt piilumas ka Eiffeli torn.
Selline näeb välja vibulaskmise finaalareen. Taustalt piilumas ka Eiffeli torn. Foto: Tairo Lutter

Esimene võistlus lõi meeldiva fooni. «Magasin öösel väga hästi. Esimese minuti jooksul juba magasin. Hommikul ei tahtnud üles tõusta, tahtnuks kauem magada. Aga igaks juhuks peab natuke varem platsile tulema, et olla valmis kõigeks. Saab rahulikult oma asja teha. Ei tohiks kiirustada,» kinnitas Pärnat, et närvikavaga on kõik korras.

Tõsi, finaalplatsil tulevad mängu uued nüansid. Tribüünid, mis tagaväljakul puudusid, mahutavad kuni 8000 inimest. Märki lastakse umbes meetri kõrguselt platvormilt, duellikaaslasega tuleb enne matši läbida catwalk. Aga sportlase ja treeneri sõnul on need protseduurid varem korduvalt läbi mängitud.

Reena Pärnat ja treener Siret Luik (vasakul).
Reena Pärnat ja treener Siret Luik (vasakul). Foto: Tairo Lutter

Meenutame, et Tokyo mängudel sai Pärnat 52. asetuse, ent alistas esimeses duellis eelvõistluse 12. naise. 17. tähistab ka meie vibuspordi parimat olümpiakohta. Kindlasti ei taheta vähemaga leppida ka sel korral.

Homsel avatseremoonial kannab ta koos judoka Klen Kristofer Kaljulaidiga lippu. Meie sportlaste jaoks jätkuvad võistlused laupäeval: rivis on ujuja Kregor Zirk, vehkleja Nelli Differt ja sõudmise neljapaat.

Tagasi üles