58-aastane naine teeb Pariisis oma olümpiadebüüdi

Copy
Zhiying Zeng
Zhiying Zeng Foto: Rodrigo Arangua / AFP / Scanpix

Kohe algavatel Pariisi olümpiamängudel osalevad taas sportlased, kellest paljudel on näidata väga häid tulemusi. 58-aastane Zhiying Zeng on aga kindlasti üks omanäolisemaid võistlejaid olümpiaajaloos.

Üheksa-aastaselt lauatennisega alustanud mängija teeb Pariisis olümpiadebüüdi ligi 50 aastat pärast alaga alustamist. Zeng rääkis The Guardianile oma uskumatust karjäärist.

Zengi mängijakarjäär algas Hiinas. Tema eesmärk oli esindada riiki rahvusvahelisel tasemel ning ta oli seotud Hiina juunioride rahvuskoondistega.

1986. aastal tabas tema karjääri takistus. Lauatennises võeti kasutusele uus reegel, mille järgi peavad reketi küljed olema erinevat värvi, et mängijad saaksid ennustada, milline löök tuleb. See oli lapsest saati ühevärvilise reketiga mänginud Zengi jaoks raske muutus.

Reeglimuudatus tegi Zengi mängu nii keeruliseks, et ta otsustas lauatennisekarjääri ajutiselt selja taha jätta. 1989. aastal pakkus Tšiilis elav hiinlasest treener talle treeneritööd ja Zeng suundus teisele poole maailma lapsi juhendama.

Tšiilis otsustas Zeng aga lauatennise mängimise lõplikult lõpetada ja liikus karjääris järgmisele teele. Aastaid hiljem tõid koroonapandeemia karmid piirangud ta hobi juurde tagasi. Pärast piirangute lõppemist osales ta kohalikel turniiridel ja võitis sealseid vastaseid.

Tšiili treener Juan Lizama märkas Zengi oskusi ja kutsus ta Tšiili koondisesse. Zeng esindas Tšiilit Panameerika mängudel 2023. aastal. Temast sai rahvuskangelane, kui ta võitis ootamatult medali, olles turniiri vanim sportlane.

Turniirist indu juurde saanud Zeng osaleb esimest korda karjääri jooksul olümpial. Vanadus ei takistanud Zengil oma unistust täitmast, kuid vanus on toonud kaasa teatud piirangud.

«Kui sa oled noor, ei tee sulle miski haiget. Nüüd, kui ma liiga palju mängin, hakkab mul õlg valutama,» ütles Zeng The Guardianile.

Tagasi üles