NÄDALA PERSOONID Tõnu Endrekson ja Allar Raja: sa ei mõtle olümpial, et kogu Eesti vaatab

Copy
Allar Raja ja Tõnu Endrekson selle nädala teisipäeval Pariisi olümpiakülas.
Allar Raja ja Tõnu Endrekson selle nädala teisipäeval Pariisi olümpiakülas. Foto: Tairo Lutter

Eesti veerandsajaliikmelise olümpiadelegatsiooni kaks kogenuimat sportlast, sõudjad Tõnu Endrekson ja Allar Raja tunnistavad, et neid ei kannusta niivõrd unistus olümpiamedalist – sest kui see muutub kinnisideeks, viib see põrumiseni –, vaid ennekõike pikk ja raske protsess, mis peab lõpuks viima selleni, et olümpiale üldse jõuda.

Laupäeval pärast keskpäeva läheb Pariisi olümpial veele oma eelsõitu tegema Eesti paarisaeruline neljapaat, mille kaks kogenumat liiget, Tõnu Endrekson ja Allar Raja osalevad vastavalt juba oma kuuendal ja viiendal olümpial.

Eelmise nädala algul Viljandis viimases treeninglaagris enne olümpiat eraldasid nad pärastlõunal Postimehele ligi kaks tundi, mille vältel avasid muude teemade hulgas seda, kuidas neil on jätkunud jaksu ja tahtmist nii keha kui ka vaimu kurnavas tippspordis sedavõrd kaua vastu pidada ning kas olümpiamedal on tõesti seda väärt, et kulutada selle saamiseks pikki aastaid jõudu ja närve, aega ja energiat.

Lugesin 2021. aasta Tokyo olümpiaraamatust, et too oli Tõnu Endreksonile kindlasti ja Allar Rajale ilmselt viimane olümpia. Ja nüüd lähete Pariisi! Kuidas te ümber mõtlesite?

Raja: Need ei ole samad tüübid, kes Tokyos intervjuu andsid ja kes täna siin istuvad. See on minu arust ainuke loogiline selgitus. Me päriselt ei uskunud, et Pariisi läheme. Päriselt!

Tagasi üles