PM PARIISIS Eesti olümpiakoondise varumees – «olümpiaturist» või…?

Copy
Uku Siim Timmusk on rohkem spordi- kui jutumees.
Uku Siim Timmusk on rohkem spordi- kui jutumees. Foto: Tairo Lutter

Hoopis väga väärtuslike kogemuste hankija! Kui vastata pealkirjas esitatud küsimusele. Pariisi mängudel täidab meie sõudeneliku asendusliikme rolli Uku Siim Timmusk.

Põhikvarteti moodustavad kogenud, vastavalt kuuendal ja viiendal olümpial osalevad Tõnu Endrekson (45) ja Allar Raja (41) ning nooremad tegijad, Mihhali Kuštein (24) ja Johann Poolak (27). Neist viimane oli kolm suve tagasi Tokyos täpselt samas rollis kui Timmusk nüüd.

«Mul on ikkagi suhteliselt tore. Saan kogeda olümpiaasja ilma kaasneva pingeta,» mõtiskles Timmusk usutluses Postimehega. «Teen siin trenne ja üritan olla kogu aeg parimas vormis.»

Varumeheks määrati ta kevadel, veidi enne 21. mail peetud olümpiapileti otsustanud Luzerni regatti. Timmusk peab olema valmis paati hüppama, kui ühega põhitegijatest peaks midagi juhtuma. Laupäevase eelsõidu eel näib aga kõik korras olevat. Ka Raja käsi on paranenud.

«Teen kõike teistega koos. Samal ajal lähen kanalile ja jõusaali. Teen seda, mida treener Veikko Sinisalu ütleb,» tutvustas juba laupäeval sportlaskülla jõudnud Timmusk oma päevi. «Laias plaanis üritan natuke rohkem teha, sest mul tuleb ainult üks sõit ja see pole võrreldavaltki nii tähtis.»

Millest jutt? Päev enne põhivõistluste algust toimuvast varumeeste mõõduvõtust. Seal lähevad veele kõigi tiimide asendussõitjad. Peamiselt kasutavad korraldajad seda peaproovina, et tehnikat jms testida, aga ajad pannakse ikkagi kirja.

Varumeestest teine

Reede lõunal sai Uku Siim Timmusk end Vaires-sur-Marne'i Nautical Stadiumi kompleksis proovile panna.

22-aastane sõudja läbis 2000 meetri pikkuse distantsi ajaga 7.16,60. Temast oli kiirem 2,54 sekundi võrra vaid rumeenlane Cristian Vasile Nicoară. Viimase kolmandiku eel hoidis meie mees veel liidrikohta.

Lähimat jälitajat, samuti Rumeeniat esindavat Dumitru Alexandru Ciobîcăt edestas Timmusk lõpuks peaaegu seitsme sekundiga. Kokku oli stardis kuus sportlast.

Uku Siim Timmusk (paremal) tunneb end täieõigusliku tiimi liikmena.
Uku Siim Timmusk (paremal) tunneb end täieõigusliku tiimi liikmena. Foto: Tairo Lutter

Oli ju Poolakki eelmistel mängudel veel varupaadis. Aga nüüd täidab juba põhimehe kohustusi. Ehk kuidagi ei saa ka praegusel puhul kasutada – õnneks rahva suus üha vähem kõlavat – inetu alatooniga «olümpiaturisti» mõistet.

Timmusk tõdeb, et Pariisis ta veel oma olümpiaunistust ei täida, ent «see on tore motivaator».

«Tunnen, et olen osa tiimist. Põhimõtteliselt ühel pulgal. Oleme ühtne punt,» lisas noor sõudja.

Raja: Uku teeb, mitte ei räägi

Mõned päevad tagasi 41. sünnipäeva tähistanud Allar Raja on paari kümnendi jooksul kohtunud väga paljude sõudjatega. 19 aastat noorema kolleegi Uku Siim Timmuski puhul on ta optimistlik.

Allar Raja
Allar Raja Foto: Tairo Lutter

«Mulle meeldivad tüübid, kes tulevad n-ö radari alt. Osal on kõige pealt jutt ja võib-olla tuleb mingi tegu. Tema puhul eriti juttu pole. Vaikselt tuleb pildile. Vaikselt näitab numbreid,» arutles Raja.

«Tal on open mindset. Kuigi ta on juba mõned aastad sõudnud, siis meie tiimiga liitus ta avatud olekus. Ta tahab õppida. Ta küsib. Ei karda küsida, isegi kui mõnele tundub, et äkki on küsimus rumal. Küsib siit ja sealt. Kogub infot.»

Raja toob välja veel ühe olulise nüansi: «Ta püüab info enda jaoks parimal moel ära kasutad. Kui ei õnnestu, analüüsib väga hästi, et üks osa ei töötanud, aga teine töötas hästi. Analüüsivõime on tippspordis oluline. Vundament on tal hea. Eks nüüd ole näha, kuidas ta seda kahe-kolme aastaga hakkab realiseerima.»

Ta on veel mitmes mõttes roheline. Lapsepõlves korvpalli, judot ja ujumist proovinud Timmusk jõudis sõudmise juures alles 14-aastaselt. Pikalt toimusid treeningud Harku järvel, aga Tartu Ülikooli matemaatilise statistika õpingud on teda üha rohkem ka Taaralinna viinud.

Muheda vuntsiga sportlane ei sea endale tulevikuks piiranguid. Ta on sõudnud nii ühe- kui ka kahepaadis. Kui Endrekson ja Raja peaks kunagi aerud varna riputama, peaks avanema koht ka kvartetis.

«Sihid on saada tugevamaks ja vaadata, kuidas läheb,» resümeeris Timmusk endale omase tagasihoidlikkusega.

Sõudmise ajakava

Pariisi mängude paarisaeruliste neljapaatide eelring peetakse laupäeval. Eesti kvartett tuleb kell 13.40 veele teises sõidus koos Itaalia, Šveitsi ja Poolaga. Kümme minutit varem peetavas avasõidus võtavad mõõtu Norra, Suurbritannia, Saksamaa, Rumeenia ja Holland.

Otse pääsevad kolmapäevasesse finaali mõlema pundi kaks paremat. Ülejäänud võitlevad veel kahe magusa koha nimel esmaspäevases vahesõidus.

Eesti sõudenelik vasakult: Mihhail Kuštein, Johann Poolak, Tõnu Endrekson ja Allar Raja.
Eesti sõudenelik vasakult: Mihhail Kuštein, Johann Poolak, Tõnu Endrekson ja Allar Raja. Foto: Tairo Lutter
Tagasi üles