PM PARIISIS Neljapaadi treener: me ei suutnud olümpial teist imet korda saata (1)

Copy
Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus (vasakult) Mihhail Kuštein, Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Johann Poolak.
Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus (vasakult) Mihhail Kuštein, Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Johann Poolak. Foto: Tairo Lutter

Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Tõnu Endrekson, Allar Raja, Johann Poolak ja Mikhail Kushteyn jäi vahesõidus neljandaks ega pääsenud olümpial A-finaali. Peatreener Veikko Sinisalo arvas, et kvartett jäi kohe algusest konkurentidest liiga palju maha ja seda vahet polnud enam võimalik tagasi teha.

Sinisalo ütles pärast sõitu Eesti ajakirjanikega suheldes, et aerude jõuõlg otsustati eilse treeningu ja ilmaennustuse põhjal, mis lubas tuult, kergemaks teha. Aga tuult oli vähem ja vesi oli sile. «Arvasin algul, et see oli minu viga, sest ma surusin selle otsuse peale, aga kutid ütlesid, et sõit oli nende hinnangul päris hea.

Arvan, et ehk kaotasime liiga palju esimese 750 meetriga ja ei suutnud võidelda Saksamaa, Šveitsi ja Norraga. Kokkuvõttes, kui vaadata neid kolme aastat, siis see on olnud projekt, kus üritame ehitada silda olümpiale,» selgitas Sinisalo.

Ta tõi välja, et Endrekson ja Raja on oma sportlaskarjääre pikemaks venitanud, et osaleda Pariisi mängudel. Ühtlasi on nad andnud oma kogemusi edasi kahele nooremale paatkonnaliikmele, Poolakule ja Kushteynile.

Veikko Sinisalo
Veikko Sinisalo Foto: Tairo Lutter

«Peamine eesmärk oligi olümpiale pääseda, et vanemad saaksid noorematele anda edasi selle võistluse kogemusi. Kuidas treenida, võistelda jne. Sellega saime hakkama, pääsesime olümpiale.

Inimesed ütlesid, et vajame siia kvalifitseerumiseks imet. Saime sellega hakkama, aga lootsime siis, et suudame ka teise ime korda saata ja täna finaali pääseda. Aga nii ei läinud, me ei olnud piisavalt kiired,» tõdes Sinisalo.

Soomlasest treener rääkis ka varem teada olnud asjaolust, et kuna Eesti neljapaat pidi Pariisi pääsemiseks juba kevadel olema heas vormis kvalifikatsioonivõistlusel, siis oli keeruline lühikese aja jooksul mehi kaks korda tippvormi ajada.

«Treenerina oli mul vaja nende vorm heaks saada juba kvalifikatsioonivõistluseks. Olümpial me ei suutnud sarnast vormi näidata. Nägime, et Norra oli kvalifikatsioonis supervormis, aga kolmapäeval osalevad nad meiega B-finaalis.

Seega A-finaali said need paatkonnad, mis tagasid olümpiapääsme juba eelmisel aastal. Nad said terve hooaja ja treeningu planeerida selliselt, et tippvorm on olümpial. See oli väikene eelis, aga suurt eelist polnudki neil vaja,» lisas Sinisalo.

Eesti paatkond osaleb nüüd kolmapäeval B-finaalis, kus vastasteks on Norra ja Rumeenia. «Meil on hea meel, et saime Rumeeniast (vahesõidus – toim) jagu. Kohtume nende ja Norraga uuesti kolmapäeval ja tahame sealt endast parima anda. Mul on Tõnu pärast kurb meel, see on tema esimene B-finaal olümpial, aga ka tema jaoks uus kogemus.»

Tagasi üles