PM PARIISIS Raja ja Poolak lähevad B-finaali võitma: tahame kolmest viimasest aastast hea maitse suhu jätta!

Copy

Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Tõnu Endrekson, Allar Raja, Johann Poolak ja Mihhail Kuštein jäi esmaspäeval peetud vahesõidus neljandaks ega pääsenud Pariisi olümpial A-finaali. Raja ja Poolak möönsid, et nende paatkonnal jäi võimsusest puudu, et pääseda kahe parema sekka, mis taganuks koha A-finaalis.

Peatreener Veikko Sinisalo eestvedamisel tehti paadil jõuülekannet kergemaks ning Raja meelest oli see väga hea mõte. «Sõidupilt oli hea. See, et distantsi esimesel poolel teised eest ära lähevad, on mõttekoht. Ehk ka salatreening, nimega sangpommiga üleshüpped. Aga seda on lihtne öelda, millist treeningut juurde teha, et võimu rohkem saada. Seda me ju iga päev trennis teeme,» rääkis Raja Eesti ajakirjanikele.

Poolak tõi esile, et olümpial pääsesid A-finaali samad paatkonnad, kes olid seal ka mullu MMil. «Kujuteldav ranking-tabel on paigas ja kivisse raiutud. Sõidust: meil läks hästi, saime end kahe kilomeetri peale ära jagatud. Esimese 500 meetri peal vahe küll kärises, mis ka ülejäänud distantsi püsis. Kuid viimase 400 meetril suutsime Rumeenia korraliku spurdiga ära võtta. Positiivne tunne jääb sisse, saime end tühjaks sõidetud,» selgitas Poolak sõitu.

Miks siis esimeses distantsipooles ikkagi vahe sisse tuleb? «Lihtsalt võimsusest. Kusagil me peame järeleandmisi tegema. Kaks meest on üle 40-aastased paadis ja kaks ei ole väga jõulised. Et me jaksaks lõpuni kesta, tuleb kusagil järeleandmine teha. Tihtipeale on nii olnud, et tuleme viimase veerandiga pilti tagasi. See on meie jaoks õige sõiduplaan,» lisas Poolak.

Raja nõustus peatreeneriga, et kuna Eesti paatkonnal tuli olümpiapääse lunastada alles tänavu kevadel, siis oli ühel hooajal vaja kaks korda vorm tippu timmida. Kõigil A-finaali pääsenud paatkondadel oli olümpiapilet juba mulluse MMi järel taskus.

«Meie hooaja haripunkt oli kvalifikatsioonivõistlus ja tõenäosus, et me sealt edasi olümpiale läheme, oli ülipisike. Tegime kõik selleks, et seal oleks hooaja parim vorm.

Teised paatkonnad said hooaja keskel treeningmahtudega mängida, ei pidanud vormi näitama, Holland ei tulnud isegi EMile, sest loeb ainult olümpia, nad saatsid sinna B-koondise.

Ka Tokyo 2021. aastal näitas seda, et kui hooaja keskel võitsime poolakaid ja britte, olime kogu aeg kolme hulgas, siis olümpial jagati kaardilaud ümber. Suured riigid olid panustanud kõik olümpiale. Tundub, et tänavu on samamoodi,» jutustas Raja.

Poolak ja Raja vastasid kui ühest suust, et nüüd on eesmärk B-finaal võita ja saada olümpial seitsmes koht.

«B-finaali võit on eesmärk, mille peale läheme. Allar oli oma esimesel olümpial üheksas. Mul on eesmärk see üle sõita!» teatas Poolak muheldes.

«Ikka võitma!» lisas Raja. «Teha tänane sõit ja proovida olla agressiivsem esimesel poolel, veel rohkem punnida, sest teame, et me ei kustunud enne lõppu ära. 2008 Pekingis alustasin oma olümpiateekonda 9. kohaga. Kui selle üle sõidame, siis… väike võit see oleks.»

Oma viiendal olümpial osalev Raja, kes tuli 2016. aastal Rio de Janeiros neljapaadiga pronksile, ütles ausalt, et ega talle väga korda ei lähe, kas tuleb olümpial seitsmendaks või üheksandaks. «Aga mulle läheb korda, kui saame teha ühe väga hea sõidu. Võib-olla on see meie võistkonna viimane ühine sõit. See on meile emotsionaalselt oluline, et saaksime viimasest kolmest aastast hea maitse suhu jätta,» lausus Raja lõpetuseks.

Tagasi üles