PM PARIISIS Jefimova treener: Eneli on võitja, ta läks olümpiakullale ujuma

Eneli Jefimova treener Henry Hein paistis pärast olümpiafinaali seitsmendat kohta isegi rõõmsam kui 17-aastane õpilane.

Tokyo mängude teise ringi finaali vastu vahetanud kuldkala läks finaalis riskima. Nagu karta oli, siis kiire algus küpsetas Jefimova lõpuks ära. Nõnda jäi ka aeg (1.06,50) loodetust kehvemaks, aga vähemalt Heina pilgus kahetsust ei paistanud.

Naiste 100 m rinnuliujumise finaal.
Naiste 100 m rinnuliujumise finaal. Foto: Kuvatõmmis

Henry Hein, kuidas seitsmes koht kõlab?

Super! Minu jaoks kõige muljet avaldavam ongi, et nii noor sportlane! Ta läks täpselt seda ujumist tegema, mis kokku leppisime. Teadsime, et tuleb palju kiiremini alustada ja lõpp: eks siis vaatame, kas kestab ära. Kui oleks nii-öelda kindla peale ujumise teinud, siis äkki saanuks kuuenda koha, aga kuna medal jäi Eneli isiklikust (1.06,08) poole sekundi kaugusele, siis midagi kripeldama ei jää.

Eneli ise ütles, et isikliku rekordi mitte ujumine jäi teda siiski kripeldama.

Olümpiafinaalis isikliku rekordi ujumine on üldse väga haruldane. Loomulikult võinuks selle saada, aga selle oleks tulnud kuuendaks tulla (Angharad Evansi aeg oli 1.05,85 – toim) – suures plaanis poleks väga vahet olnud.

Tundub, et teie olete selle seitsmenda koha ja finaalujumise õnnestumisest kuidagi rohkem aru saanud kui Eneli ise. Miks nii?

Eneli on selgelt võitja. Ükskõik kelle vastu ta ujub, tema tahab võita. Ka siin ujumises läks ta kindlasti kuldmedalit püüdma, mitte midagi vähemat. Homme on ta kindlasti palju paremas tujus. See on arusaadav, et ta on pettunud. Mina, saades aru, kuidas medalid läksid ja kuidas Eneli ujus – midagi kripeldama ei jää.

Mainisite, et Eneli on noor sportlane. Ta ise ütles samas, et ei tunne ennast noorena, sest tal on juba nii palju kogemusi all. On ta siis ikkagi noor?

Eks see ongi kahe otsaga asi: tal on kolm aastat tiitlivõistluste kogemusi, aga vaadates ka siin, enne soojendusbasseinis, kuidas Eneli nii-öelda tantsis, laulis ja niisama ringi jooksis. Võrreldes siis konkurentidega, kellel oli näha, kes tahtis juba oksendama minna… See Eneli külmanärvilisus on päris muljet avaldav!

Eneli ütles, et ta läks küll täiega panema, aga päris pildituks ta ennast siiski ei ujunud. Kuidas saavutada see piir, et oma tase veelgi kaugemale viia?

Selleks tuleks teha põhjalikumaid ja pikemaid analüüse, aga… see talvine periood, kui Enelil olid pikalt haigused – sinna võisid mõned sajandikud-kümnendikud jääda. Enelil on terve hooaeg viimased 25 meetrit keeruline olnud, aga selleks peab tegema põhjalikumad analüüsid.

Eneli ütles, et teise basseiniotsa lõpus said tal tõmbed n-ö otsa, kuigi distantsi mõttes oli tal veel ujuda?

Minul pole hetkel aimugi, palju ta üht- või teistpidi tõmbeid tegi. Seda peab eraldi järele vaatama.

Kui Eneli oli poolel maal kuues, kolmandast kohast kõigest 0,08 sajandikku maas, kas siis oli tunne, et täna võib ikkagi tulla?

Kindlasti. 50 meetri pöördes oli hiinlanna [Qianting Tang] veidi eest ära, aga teine kuni seitsmes olid kõik ajaliselt 30,6 sees – siis teadsime, et on võimalik, aga seekord jäi natukene puudu.

Kas siis tuli ärevus ka sisse?

Seal ei jõudnud väga reageerida. Eks me peatreener Toni Meijeliga karjusime-lõugasime, aga jäime igati rahule.

Kuidas see Eneli riskantne ujumine täna täpsemalt välja nägi?

See tähendas kõrgemat tempot ja tõmmete arvu. Kui ta teeb üks-kaks tõmmet rohkem, siis kulub ka rohkem energiat. Eneli alustas agressiivsemalt, võib-olla ma nüüd peast eksin, aga [50 meetri aeg] 30,69 – nii kiiresti pole ta varem alustanud. Seega oli arusaadav, et lõpp ära vajus.

Eneli ütles, et kuivõrd sellel distantsil ta enda head vormi realiseerida ei õnnestunud, siis äkki on oodata üllatust 200 meetris. Mida teie arvate?

Seal võib ta mind üllatada küll (muigab – toim). Me saime alles kaks nädalat tagasi teada, et seda siin ujume ja me pole selle jaoks siin isegi ühtegi treeningut teinud. Homme magame pikalt ja siis teeme pika treeningu ja ongi starti tulek. Näha on, et siin eelujumiste tase [liiga kõrge pole] ja aegade mõttes ulmelisi aegu ei ujuta. Kui Eneli suudab isikliku (2.26,02) kanti ujuda, on ta kindlasti võimeline poolfinaali saama.

Kas tänane medalikolmik – Tatjana Smith (1.05,28), Qianting Tang (1.05,54), Mona Mc Sharry (1.05,59) – üllatas teid?

Ei üllatanud. Eelujumiste põhjal oli selgelt aru saada, et Tatjana võidab, nagu ka see, et Mona on heas vormis. Mis küll Eneli seitsmendat kohta puudutab, siis ameeriklanna [Lily King] ja itaallanna [Benedetta Pilato] jäid mõlemad sajandikuga neljandaks – see oleks olnud meile tõenäoliselt palju valusam.

Mis tunne aga on see, et teie käe all on Eneli viinud Eesti ujumise täiesti uude ajajärku?

Selle jaoks peab päeva-kaks veel seedima. Aga väga uhke on, et olümpia tulemuste mõttes on meil veel ainult ühe ujuja tulemused (Ivar Stukolkin tuli 1980. aasta Moskva olümpial 400 m vabaltujumises pronksile – toim) vaja üle teha. Mina usun küll, et [2028. aasta] Los Angeleses pole Enelil mõtet endale alla medali eesmärke seada.

**

Vaata ka, mida rääkis Hein Kanal 2-le antud intervjuus

Võtke see ujumine kokku. Kas te oskate midagi välja tuua, mida inimesed kodudes ei näinud?

Võrreldes eelujumise ja poolfinaaliga, siis Eneli alustas palju tugevamalt ja see oligi meie plaan. Siin polnud muud varianti tagasi hoida, läksime maksimumi peale välja. Pöördes ta oli koos seal teiste tüdrukutega ja lõpuks, kas sa oled seal seitsmes või kaheksas, meil väga vahet polnud.

Kas jõudsite vaadata mitmes aeg seal esimese 50 meetriga tehti?

Seal oli hiinlane eest ära 29,9ga. Teine kuni kuues koht olid kõik sama kümnendiku sees. Eneli ametlik aeg oli viies või kuues split.

Mis hetkel nägid, et Enelil hakkab raskeks minema?

Viimasel 25 meetril, mis võib öelda, et on kogu aeg tema raskem koht olnud. Ta tegi täpselt seda, mis me kokku leppisime. Julges minna riskima ja kindlasti mitte midagi kripeldama ei jää.

Kes tegi selle ettepaneku, et läheme ja riskime siin Pariisis olümpiafinaalis?

See oli meie mõlema plaan. Kui ta oleks nii ujunud nagu poolfinaali, siis oleks aeg kokkuvõttes kiirem olnud, võib-olla oleks saanud kuuenda koha. Suures plaanis, kas kuues või seitsmes koht, pole nagu vahet.

Enne finaali harjutasite ka pukilt starti ja pöördeid, kuidas tal need õnnestusid?

Soojendusel tal kõik klappis ja kõik tuli plaanipäraselt välja, midagi kripeldama ei jää.

Eneli jaoks pole veel Pariisi olümpia läbi. 200 meetri rinnuliujumine ootab veel ees, homme teete puhkepäeva ja väikese trenni samuti?

Ta magab nii kaua kui ta soovib. Õhtul tuleme teeme kerge ujumise ja ülehomme läheme proovime 200 meetrit.

Kas täna väike tähistamine ka tuleb?

Õhtul ühe koogikese rohkem endale lubame ja oleme kindlasti rahul.

Millised on ootused 200 m rinnuliujumiseks?

Otseselt pole. Saime teada kaks nädalat enne olümpiat, et seda distantsi üldse ujuda saame. Selle jaoks eraldi treeninguid tehtud pole. Läheme lihtsalt starti, isiklik rekord oleks suurepärane. Näha on, et siin ajad pole kõige kiiremad. Lõpuks on ehkki poolfinaal võimalik.

Tagasi üles