Jefimova alistas olümpiafinaalis Venemaa agressioonisõja pooldaja (6)

Copy
Alina Zmuško
Alina Zmuško Foto: CLODAGH KILCOYNE / REUTERS / Scanpix

Eneli Jefimova edestas eilses naiste 100 meetri rinnuliujumise finaalis ainsana valgevenelannat Alina Zmuškot, kes Venemaa Ukraina-vastast sõda toetava meelsusavalduse pärast ei oleks pidanud rahvusvahelise MTÜ Global Rights Alliance'i uurimistöö alusel olümpial üldse osaleda saama, aga millegipärast sai.

Nimelt rikub Jefimovast kümme aastat vanema Zmuško (27, ka Zmuška) toetus Venemaale ROKi kehtestatud reeglit, et neutraalsed sportlased ei tohi mitte mingil viisil oma tegevuse ega sõnavõttudega olla seotud Ukraina vastu peetava sõja toetamisega ajakirjanduses, sh sotsiaalmeedias, näiteks jagades või postitades materjale jne.

Global Rights Alliance avaldab oma uurimistöös, et 16. märtsil 2022. aastal, veidi vähem kui kuu aega pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale, märkis Zmuško oma Instagrami kontol meeldivaks kasutaja @annakhilkevich postituse, kus Khilkevich teatas, et «uus ajastu» on saabumas ning see on «jõu ja võimaluste aeg». Seejärel kirjutab ta, et «ei ole mingit tarvidust eitada ja kirjutada, nagu poleks meil sellega midagi pistmist» ning «ühiskonna kõigis kihtides ja riikide vahel on kõigi maskid langenud». Järgnevalt teatab ta, et «ma näen, kuidas lääs survestab ning püüab õõnestada Venemaa kasvavat jõudu ja võimu», ning väidab, et Venemaa hinge «ei ole võimalik murda». Edasi kinnitab ta, et venelasi «ei heiduta sanktsioonid, keelud ja ähvardused». Lõpuks teatab ta, et «neil rasketel aegadel vajab meie president [Vladimir Putin] eriti meie toetust», ning kuulutab, et maailmakorda tabab suur muudatus.

Global Rights Alliance sedastab, et selline postitus tähendab selget toetust Venemaale sõjas Ukraina vastu, eriti arvestades, et see on tehtud kõigest mõni nädal pärast täiemahulise invasiooni algust.

Tagasi üles