PM PARIISIS Olümpial poolfinaali murdnud Zirk suure naeratuse saatel: jätsin endast kõik vette

Copy

Ujuja Kregor Zirk tuli Pariisi olümpiale ühe selge eesmärgiga: jõuda oma põhialal, 200 m liblikujumises poolfinaali. Selle eesmärgi ta täna hommikul ka täitis! 

Teises eelujumises vette hüpanud 25-aastane tartlane läbis neli basseinipikkust ajaga 1.55,52, millega teenis oma eelujumises neljanda koha. Juba siis oli selge, et poolfinaali ehk 16 parema sekka pääsemiseks tuleb tal järgmise kahe eelujumisega edestada veel kõigest nelja atleeti. 

Läks aga veel paremini: kohe järgmises eelujumises ujus Zirgist aeglasemalt viis sportlast, viimases eelujumises jäi 1.55,52-le alla veel neli atleeti. Nõnda platseerus meie mees eelujumise 27 konkurendi hulgas – hiinlane Guangsheng Niu ei tulnud starti – kokkuvõtvalt kümnendaks.

Lisaks kohale ja poolfinaali pääsemisele oli oluline aga ka Zirgi aeg: 1.55,52 jäi ta veebruaris ujutud isiklikule rekordile alla kõigest nelja sajandikuga. Kas pärast sellist ujumist saab üldse millegi üle kurta?

Zirk raputab pead: «Aeg ei olnud mul vette hüpates mõttes. Siin luges ainult koht ja edasipääs ja kuna sain edasi, siis on kõik hästi!»

«Ütleksin, et täna hommikul võitles 16 [poolfinaali] koha eest siin 24 inimest ja mina olin neist kümnes. Võrreldes teistega tegin ikka väga hea ujumise,» jätkas olümpia eel edetabelis 21. kohta hoidnud tartlane.

Ühtlasi tunnistas Zirk, et jättis täna hommikul endast basseini peaaegu kõik. «99,5 protsenti jäi täna hommikul vette. Igaks juhuks andsin endast kõik välja, sest kunagi ei tea... Liblikas ei näe ka, kus ma olen või mida teised teevad.

Andsin igaks juhuks endast kõik. Natukene kange küll oli, aga nägin ka väga palju Eesti lippe, just esiridades – seda oli lahe näha ja tõstis suunurgad ülespoole,» sõnas Zirk ning lubas õhtul endast veel rohkem basseini jätta.

Meeste 200 m liblikujumise poolfinaal on kavas täna õhtul kell 21.44, sealt pääseb edasi homsesse finaali kaheksa kiiremat.

Loe ka, mida rääkis Zirk võistlusjärgses teleintervjuus

Kregor Zirk, eelujumises ujusid suurepärase aja. Palju õnne! Ujud olümpial poolfinaalis.

Jah, ma teadsin, et pean täna hommikul endast kõik välja panema. Ma arvan, et tänahommikuse seisuga oli reaalne võimalus 24 inimesel poolfinaali edasi saada. Need ülesandmiste ajad olid nii koos kõigil, aga päris palju on üllatusi juba. Minu vahetuses see mees, kes viimaseks jäi, ta oli Tokyos teine ja nüüd siin jääb kindlalt poolfinaalist välja. Seega jään enda sooritusega rahule.

Millise taktikaga täna ujuma läksid?

Läksin üpriski julgelt peale. Ujusin alguses sama kiiresti nagu siis, kui ma enda isikliku rekordi püstitasin. Ma vaheaegu veel täpselt ei tea, aga üritasin endast kõik anda ja tulemus on väga korralik.

Nüüd need kolm aastat higi, verd ja pisaraid on end ära tasunud. Ma saan aru, et eesmärk siin Pariisis on nüüd täidetud või kuidas?

Vaatame, ma arvan, et täna õhtul on natuke olulisem ujumine. Hommikusest ujumisest edasi saada oli pigem miinimumeesmärk. Eelmistel päevadel on siin väga imelikult ujutud: mõned ujuvad kiiresti, mõned aeglaselt. Liblikujumises oli samuti seinast seina neid tulemusi.

Mida andis sinule juurde see, et su vanemad kohapeal olemas olid?

See on väga suur asi. Kui ma olin noorem, siis nad käisid rohkem vaatamas. Kui ma läksin täiskasvanute klassi, siis ega ma väga kuskil finaalides ei suutnud ujuda, nüüd see aasta on juba teine võistlus, kus mul vanemad ka kaasas on. Seal esireas olid mul lisaks kohal ka head toetajad, eesotsas Are Altrajaga. See on lahe, et Eesti lippe on tribüünil näha.

Mida sa nüüd enne poolfinaali teed? Kas bussiga olümpiakülla ja magama?

Jah, tavaline rutiin, et teen intervjuud ära, lähen lõdvestust ujuma, siis massaaž ja külmavann, tagasi külla, magama ja seejärel õhtul tagasi basseini.

Kas bussiprobleemid on olümpial ikka aktuaalne teema?

Ma olen hakanud rohkem aega varuma, aga bussidega on asi paremaks läinud.

Mida Kregor Zirk pärast sellist ujumist sööb?

Pastat, ma arvan. Mulle meeldib pasta. See on hea süsivesikuterikas toit. Saab õhtuks jõudu ja natuke liha ka. Mõni puuvili ja ongi juba hästi.

Märksõnad

Tagasi üles